EN facebook

Római kori épületeket tártak fel Alexandriában lengyel régészek

2019-07-19 11:45

Több római korból származó épületet tárt fel fel egy lengyel-egyiptomi régészcsoport Alexandria óvárosában, az egyik ház belsejében egy nagyon jó állapotban fennmaradt mozaikpadlóra bukkantak.

Musztafa Vaziri, az egyiptomi legfelső régészeti tanács főtitkára az al-Ahram egyiptomi napilap honlapjának elmondta, hogy a mozaikpadló felfedezése nemcsak az ezen házakban élők gazdagságát mutatja, hanem azt is, hogy milyen népszerű volt a mozaik művészet Alexandriában.

 

http://english.ahram.org.eg/Media/News/2019/7/18/2019-636990593419334302-933.jpg
 

A most feltárt épületek a Kr. u.  4. és 7. századból származnak, a régészek találtak egy kisebb színházat, egy hatalmas fürdőt és 22 előadóterem páratlan csoportját, amely valószínűleg egy ókori egyetem maradványa lehet - közölte Ajmán Asmavi, a tanács ókori egyiptomi részlegének vezetője.

 

Gregorz Majcherek, a Varsói Egyetem régésze, a feltárás vezetője elmondta, hogy az elmúlt évek térségbeli feltárásai a római kori Alexandria eddig nagyjából ismeretlen épületeire összpontosultak. A korszak épületeiről közismert, hogy gazdagon díszítettek, amit a feltárt mozaikpadló is megerősített. A többszínű mozaik fő négyzete hat hatoldalú elemből áll, amelyek lótusz virágokat ábrázolnak.

 

A lengyel régészeti misszió Alexandria óvárosában 1960 óta végez feltárásokat együttműködve az egyiptomi régészeti tárcával.