EN facebook

Régészek – a Nagy Háborúban

2018-10-19 16:00

A Zemplén Német Iskolaegylet szervezésében az I. világháborúban harcolt régészek emlékét idéző kiállítás nyílt október 11-én, csütörtökön délután 5-kor a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár központi épületében (Szeged, Dóm tér 1-4.). A „Kik bujócskázni mentek a halállal” – Régészek a régi Magyarország utolsó háborújában című tárlat megtekinthető november 10-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

Az Üzenet haza című, Móra Ferenc versből vett idézettel fémjelzett kiállítás egy izgalmas nyomozómunka, melynek célja a Nagy Háború idején frontszolgálatot teljesítő – légi- és földi harcokban egyaránt helytálló – magyar archeológusok számára méltó emlék állítása, továbbá a háború pontosabb megismerése, megismertetése. Az I. világháború alatt Magyarország területéről 3,4 millió férfit – köztük maroknyi régészt – hívtak be katonának. A 22-49 év közötti archeologusok mindenütt harcoltak, ahol a Monarchia háborúzott: előbb a balkáni fronton Szerbia és keleten a Cári Oroszország ellen, majd a semlegességüket feladó olaszok és románok ellen. A bevonult régészek közül a negyedik év végére Létay Balázs és Gulyás János meghalt, Banner Benedek és Kovács István orosz fogságba esett. A régészek többsége a gyalogságnál harcolt, de van adatunk tüzérekről, huszárról és légi felderítőkről is. Többségük hosszú hónapokat töltött a fronton, ahonnan hadnagyként, főhadnagyként, egy vagy több kitüntetéssel kapták meg az obsitot.

 

Alföldi András: Katonaportré, 1915. IX. 23. (Debreceni Egyetem)

 

Az október 11-től, november 10-ig a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár központi épületében látható kiállítás a régészekhez kapcsolható hadi- és történelmi eseményeket teszi közzé. Így állít méltó emléket a Nagy Háború viharában a hazájuk becsületéért, nagyságáért és hatalmáért a legsúlyosabb áldozatokra is készen állott férfiaknak.

 

A kiállítás Szeged után 2019-ben Debrecenben nyitja meg kapuit. A bemutatott emlékeket több hazai múzeum és levéltár mellett Hermann Attila gyűjteményéből, továbbá Dr. Sőregi János hagyatékából válogattuk.

 

Az október 11-én, szerdán délután 5-kor kezdődött megnyitón a könyvtár nevében Kukkonka Judit, könyvtáros-osztályvezető köszöntötte a vendégeket. A szakmai megnyitót Dr. Felföldi Szabolcs (SZTE BTK Régészet Tanszék) tartotta. Ezt követően Scholtz Róbert Gergely régész-történész, a kiállítás szervezője alkalmi tárlatvezetés keretében számolt be a Nagy Háborúban harcolt régész katonák mindennapjairól.

A kiállításhoz kapcsolódóan a 2018. október 12-én, pénteken a Móra Ferenc Múzeumban egy konferencia zajlott, ahol az érdeklődők többek között az I. világháború új fegyvereiről és fegyvernemeiről, Almásy László, B. Nagy Lajos, Sőregi János, Móra Ferenc és a szegedi Kultúrpalota emberei, végül Stein Aurél „kalandjairól” hallhattak előadásokat. 

Projektünk célja, hogy az 1914-1918 között mundért öltött régészekre vonatkozó írott és fényképes forrásokat összegyűjtse és közkinccsé tegyük. Egyúttal lehetőséget biztosítunk a fiatal régész nemzedéknek, valamint az érdeklődő közönségnek, hogy megismerjék a régészeket, akik "bujócskázni mentek a halállal".

 

irodalom, kiállítás, konferencia, külföld
2018-10-19 12:00
emlékezet, kiállítás, Mozaik Múzeumtúra, múzeum
2018-10-19 09:30