EN facebook

Rákóczi és társai újratemetését mutatja a Nemzeti Emlékezet Múzeuma

Múzeumok Éjszakája

2019-06-22 07:00

Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársaik hazahozatalának és újratemetésüknek történetét mutatja be a Nemzeti Emlékezet Múzeumának szombaton, a Múzeumok éjszakája alkalmából megnyíló kiállítása.

 

    A Fiumei úti sírkertben található múzeum közleménye felidézte: politikai háttéralkuk, egyeztetések eredményeképpen 1906 októberében kerültek Magyarországra II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai hamvai a törökországi Rodostóból és Izmitből, ahol száműzetésük utolsó éveit töltötték.

 

    A kiállítás egy több évtizeden át húzódó eseménysor ívét rajzolja meg, "amelynek záróakkordjai a Budapesten, Kassán és Késmárkon megrendezett gyászünnepségek voltak" - írták.

 

    A tárlat a Magyar Nemzeti Levéltárban fellelhető iratokat helyezi a középpontba: látható lesz az összes jegyzőkönyv, a legfontosabb levélváltások, a többi között Tisza István és Wekerle Sándor miniszterelnökök levelezése Ferenc Józseffel, akinek magyar nyelven írt megjegyzéseit és eredeti aláírását is megtekinthetik az érdeklődők - hívta fel a figyelmet az intézmény.

 

    A kiállítás a magyar Nemzeti Múzeum történeti fényképtárában és a Kiscelli Múzeum várostörténeti gyűjteményében őrzött fotókkal is kiegészül, amelyek "a nagy pompával megrendezett" budapesti, kassai és késmárki gyászünnepségeken készültek, 1906 októberében.

 

    Radnainé Fogarasi Katalint, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatóját idézve a közleményben azt írták: "a 2019-es Rákóczi-emlékév kapcsán rendezett kiállításunkkal a megújult múzeumi koncepciónkat visszük tovább. A Nemzeti Emlékezet Múzeumának célja ugyanis a nemzeti összetartozás érzésének növelése".

 

    A kiállítás október közepéig lesz látogatható.