EN facebook

Ötven izgalmas kiállítás Európa-szerte (2019 nyár)

2019-05-20 14:00

Összegyűjtöttünk ötven időszaki – elsősorban művészeti és történeti – kiállítást, amelyet érdemes lehet megnézni nyáron, ha éppen valamelyik külföldi európai nagyvárosban jártok. Ember és természet viszonya, belső és külső tájak, művészek és korok közti párhuzamok, elmúlt századok és kortársak – ez és még sok minden más Tallinntól Bilbaóig, Liverpooltól Bukarestig.

 

Ausztria

 

Mark Rothko

 

Mark Rothko, Untitled (Red, Orange), 1968 © 1998 Kate Rothko Prizel and Christopher Rothko/Bildrecht Wien, 2019 © Fondation Beyeler, Riehen/Basel, Sammlung Beyeler, Foto: Robert Bayer

 

Mark Rothko (1903–1970) a huszadik század egyik legjelentősebb festőművésze volt. A Bécsi Szépművészeti Múzeum kiállítása a festő karrierjét mutatja be, a korai, az 1930-as évekbeli figuratív képektől kezdve az átmeneti időszakon keresztül az 1950-es és 1960-as évek úttörő festményeiig több mint negyven munkáján keresztül.

Hol? Bécsi Szépművészeti Múzeum, Bécs

Mikor? 2019. június 30-ig

 

Sean Scully. Eleuthera

Sean Scully elsősorban az expresszív absztrakt festményeiről ismert. A művész egy új oldalát mutatja meg az Eleuthera című sorozat, amelyet első alkalommal az Albertina prezentál. A széria huszonhárom nagyméretű olajfestménye egy privát téma – a hétéves fia, amint a strandon játszik – köré szerveződik. A tárlaton kisebb pasztellek, rajzok és fotómunkák is láthatóak a művésztől.

Hol? Albertina, Bécs

Mikor? 2019. június 7. – 2019. szeptember 8.

 

NITSCH. A szín terei

Az Albertina kiállítása Hermann Nitsch, az egyik leghíresebb osztrák művész festményeit nem az alkotó akcióinak eredeteként vagy eredményeként, egy nagyobb performansz részeként mutatja be – mint ahogy azt általában szokták –, hanem önmagukban, festményekként.

Hol? Albertina, Bécs

Mikor? 2019. augusztus 11-ig

 

Bécs 1900. A modernizmus születése

A Leopold Museum a gyűjteményének újragondolásával egy különösen gazdag és komplex képet ad a századfordulós Bécs varázsáról. A heterogén atmoszféra – ahogy Arnold Schönberg fogalmazott, a „disszonancia felszabadítása” –, amely ekkor jellemezte az osztrák fővárost, a modernizmus forrásává vált. Képzőművészet, irodalom, zene, színház, tánc, építészet, pszichológia, filozófia, jog- és gazdaságtudomány – ez mind fejlődött és kifejlődött ebben a különleges korban. A közel ötszáz tárgy a korszak művészi és intellektuális eredményeinek gazdagságát mutatja be a múzeum kollekciója és kölcsönzött műtárgyak által.

Hol? Leopold Museum, Bécs

Mikor? 2019. március 16. óta

 

Oskar Kokoschka. Expresszionista, migráns, európai

A Leopold Museum egy átfogó kiállítást szentel Oskar Kokoschkának (1886–1980), mintegy kétszázhatvan műtárgy bemutatásával – köztük kiemelkedő alkotásokat és ritkán vagy soha nem látott műveket is bemutatnak. A tárlat a festő sokoldalú munkásságát prezentálja, életművének minden szakaszát felöleli, és mint radikális feltalálót, sokoldalú tehetséget – festő, grafikus, író, drámaíró, rendező, humanista, egy rendíthetetlen európai és ellentmondásos „homo politicus” – mutatja be.

Hol? Leopold Museum, Bécs

Mikor? 2019. július 8-ig

 

 

Csehország

 

400 ASA: Fotográfiák

 

Tomki Němec, Slovensko © ngprague.cz

 

A cseh 400 ASA csoport hét fotográfusát elsősorban a látásmód köt össze, az ahogyan a világot megörökítik. A kiállítás a jelenre, a múltra és a kelet-európai posztkommunizmusra is reflektál a hét fényképész képein keresztül.

Hol? Nemzeti Galéria, Prága

Mikor? 2019. szeptember 8-ig

 

Cseh-szlovák/Szlovák-cseh kiállítás

A kiállítás Csehszlovákia századik évfordulójához kapcsolódik, és azt az érdekes történetet mondja el, hogyan vált Csehszlovákia kezdetben irreálisnak tűnő projektje valósággá. A tárlat megmutatja a csehek és a szlovákok együttélését a közös államukban, illetve hogy mi egyesítette és mi választotta el őket. Ezerkétszáz tárgy, audiovizuális dokumentumok és interaktív elemek segítségével a látogatók betekintést nyerhetnek, hogy milyen volt az élet Csehszlovákiában, milyen értékeket testesített meg a társadalom és hogyan hat ez a mai napig. A hétköznapi életen túl a kiállítás tele van különleges, döntő történelmi eseményeket, a huszadik század fontos pillanatait feltérképező tárgyakkal is.

Hol? Nemzeti Múzeum, Prága

Mikor? 2019. június 30-ig

 

2x100

A Cseh Nemzeti Múzeum kétszer annyi idős, mint a köztársaság. Kétszáz éve gyűjt a természethez és az emberi kultúrához kapcsolódó tárgyakat, kétszáz éve őrzi a múlt és jelen örökségét a jövő generációi számára. A 200 című kiállítás a húszmillió, az intézményben tárolt tárgy közül egy szűk válogatást mutat be, amely eddig ismeretlen, soha nem látott vagy nemrég restaurált darabokat is prezentál.

Hol? Nemzeti Múzeum, Prága

Mikor? 2019. július 7-ig

 

 

Egyesült Királyság

 

Edvard Munch

 

 

 

 

 

„A művészet legfélelmetesebb és egyik ikonikus arcának megalkotója. Az expresszionizmus radikális atyja. Norvégia válasza van Goghra. De ki volt Edvard Munch?” A British Museum erre a kérdésre próbál választ adni az utóbbi évtizedek legnagyobb Egyesült Királyságbeli Munch-kiállításával.

Hol? British Museum, London

Mikor? 2019. július 21-ig

 

Manga

A British Museum az eddigi legnagyobb Japánon kívüli mangakiállítást rendezi meg. A manga egy olyan, globális jelenséggé vált vizuális művészeti forma, amely történeteket mesél el valós vagy képzelt világokban. A tárlat a manga globális megjelenését, hatását, kulturális kereszteződéseit mutatja be játékos formában.

Hol? British Museum, London

Mikor? 2019. május 23. – 2019. augusztus 26.

 

Christian Dior: Álmok tervezője

A kiállítás a huszadik század egyik legbefolyásosabb divattervezőjének, Christian Diornak a történetét és hatását, illetve Angliával való kapcsolatát mutatja be.

Hol? V&A, London

Mikor? 2019. szeptember 1-ig

 

Mágikus realizmus. Művészet a Weimari Köztársaságban, 1919–1933

A Tate Modern tárlata az 1919 és 1933 közötti német művészetre fókuszál – bár a mágikus realizmust ma alapvetően a latin-amerikai irodalomhoz kapcsoljuk, a kifejezést Franz Roh német művész és kritikus találta ki 1925-ben az expresszionizmustól eltávolodó művészet leírására. A növekvő politikai szélsőségek korában a Roh által leírt újféle realizmus a társadalmi tapasztalatokra és az érzelmek belső világára egyaránt reflektált. Többek között olyan művészek munkái láthatóak a kiállításon, mint Otto Dix, George Grosz, Albert Birkle és Jeanne Mammen.

Hol? Tate Modern, London

Mikor? 2019. július 14-ig

 

Van Gogh és Nagy-Britannia

A kiállítás azt mutatja be, hogy van Goghot hogyan inspirálta a szigetország, és ő milyen hatással volt a brit művészekre. Van Gogh fiatalemberként többen éven át élt Angliában, szerette a brit kultúrát, Charles Dickens és George Eliot regényeit, és természetesen angol festők – Constable és Millais – is megihlették. Ugyanakkor a holland művész olyan alkotókra volt hatással, mint Francis Bacon és David Bomberg. Van Gogh több híres képe – Egy pár cipő, Csillagos éj a Rhone folyó felett – látható lesz a tárlaton.

Hol? Tate Britian, London

Mikor? 2019. augusztus 11-ig

 

Keith Haring

Keith Haring, az 1980-as évek New York-i művészeti életének egyik legendás figurájától közel száz műalkotás – festmények, rajzok és szobrok – lesz látható a Tate Liverpool kiállításán, de poszterek, fényképek és videók az évtized vibráló atmoszféráját is érzékeltetik majd. A művészre a graffiti, a pop art és az underground kultúra volt hatással, és olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Warhol és Basquiat. Haring munkásságában ugyanakkor az aktivizmus is fontos szerepet játszott, munkáiban korának aktuális társadalmi kérdéseire is reflektált.

Hol? Tate Liverpool, Liverpool

Mikor? 2019. június 14. – 2019. november 10.

 

Lee Krasner

Az amerikai Lee Krasner az absztrakt expresszionizmus egyik úttörője, akinek több mint ötven év után nyílik retrospektív kiállítása Európában. A tárlaton közel száz művet mutatnak be az alkotótól, akinek fontosságát gyakran háttérbe szorítja a Jackson Pollockkal való házassága.

Hol? Barbican, London

Mikor? 2019. szeptember 1-ig

 

Self Evidence. Woodman, Arbus és Mapplethorpe fényképei

 

 

A kiállítás a huszadik századi fotográfia három nagy hatású alkotóját ünnepli. Az önarcképre és az önreprezentációra fókuszálva a tárlat feltárja a kapcsolatokat és hasonlóságokat a három amerikai művész – Francesca Woodman, Diane Arbus és Robert Mapplethorpe – között, akiknek a munkái a maguk idejében forradalmiak és ellentmondásosak voltak.

Hol? Skót Nemzeti Galéria, Edinburgh

Mikor? 2019. október 20-ig

 

Írország megformálása: Tájképek az ír művészetben

A kiállítás ötven művész alkotásain keresztül tárja fel az ember és a természet közötti viszonyt. Sokféle média és perspektíva jelenik meg, bemutatva a művek különböző típusait és használati módjukat – a múlt olyan művészei mellett, mint Paul Henry és Jack B. Yeats, kortárs alkotók is helyet kaptak, többek között például Sean Scully és Dorothy Cross.

Hol? Ír Nemzeti Galéria, Dublin

Mikor? 2019. július 7-ig

 

 

Észtország

 

Sots Art és divat. Konceptuális ruhák Kelet-Európából

Nyújthat-e inspirációt a szocialista éra a művészet és a divat számára? Van-e a rendszerváltás utáni Kelet-Európának sajátos, posztszovjet sikkje? A Sots Art és divat kiállítás két olyan, a régióban született művészeti mozgalmat hoz egybe, amely számottevő nemzetközi érdeklődésre tart számot: az 1970-es és az 1980-as évek Sots Art alkotásait és esztétikáját – amely az első nem hivatalos szovjet művészeti mozgalom volt, amely az utált szovjet vizuális kultúrából merített ihletet – és a 2010-es évek divatját. Ami összeköti őket, az a helyi történelemből vett inspiráció, illetve a szimbolikus és anyagi örökségük, legyen az a vörös csillag vagy egy virágmintás köpeny.

Hol? Kumu, Tallinn

Mikor? 2019. augusztus 4-ig

 

Pirosmani. Egy magányos géniusz világa 

A huszadik századi avantgárd művészetre nagy hatást gyakorló Niko Pirosmani összes lényeges témája megtalálható a kiállításon: a városi élet, a szertartásos fesztiválok, a vidéki élet, csendéletek, állatok, portrék. Az egyéni stílusú és technikájú grúz festő olyan művészekre volt hatással, mint Chagall, Malevics vagy Picasso.

Hol? Mikkel Museum, Tallinn

Mikor? 2019. augusztus 11-ig

 

Gusztav Klucisz. Orosz avantgárd az 1920-as és 1930-as években

Gusztav Klucisz (1895–1938) orosz avantgárd és konstruktivista művész Lettországban született, a cári hadsereg tagjaként került Oroszországba, ahol az első világháború után többek között Malevicstől tanult. Klucisz, akárcsak a többi konstruktivista, sokra tartotta a szocializmus építményét, és a Szovjetunió szolgálatába állította művészetét – a fotómontázs egyik úttörője volt, és nagy hatást gyakorolt a grafikus dizájnra is. Az 1920-as évek végéig tartó kreatív szabadság, illetve a hivatalos elismerések után, bár a művész mindvégig támogatta a rezsimet, 1938-ban a sztálini tisztogatások áldozatává vált.

Hol? Kumu, Tallinn

Mikor? 2019. augusztus 25-ig

 

 

Finnország

 

Csendes szépség

 

Aimo Kanerva: Winter Landscape, Otalampi, 1951–1952. Finnish National Gallery / Ateneum Art Museum. Photo: Finnish National Gallery / Hannu Pakarinen

 

Az északi és a kelet-ázsiai művészetek hasonlóan gondolkodnak a mindennapi szépségről és a természettel való kapcsolatról. A kiállítás építészeti, keramikus és textil alkotásokat mutat be finn és svéd, illetve japán múzeumokból. A műveket a redukált esztétika – a geometrikus alakok, kifinomult színek és letisztult formák – köti össze.

Hol? Ateneum, Helsinki

Mikor? 2019. június 14. – 2019. október 6.

 

Együttélés

Hogyan jelenik meg a természet a kortárs művészetben? És hogyan értelmezi az embert a többi fajhoz képest?  A kiállítás témája ember és természet viszonya, amely a 2000-es évek kríziseinek következtében kapott fontosabb szerepet a kortárs művészek munkáiban. A kiállítás augusztusban új munkákkal bővül.

Hol? Kiasma, Helsinki

Mikor? 2020. március 1-ig

 

Franciaország

 

A romantikus Németország 

A Petit Palais száznegyven rajzot mutat be, amelyeket eredetileg Goethe választott ki a weimari nagyherceg gyűjteménye számára. A hét részből álló kiállítás átfogó képet ad a német grafika aranykoráról (1780–1850). Portrék, zsánerképek, kastélyromok, bibliai és középkori jelenetek, és főleg tájképek – ezeken keresztül nyerhetünk betekintést a romantikus művészek belső, és néha hivalkodó világába.

Hol? Petit Palais, Párizs

Mikor? 2019. május 22. – 2019. szeptember 1.

 

A romantikus Párizs (1815–1848)

A tárlat a romantika korszakának forrongó Párizsát mutatja be, egy olyan időszakot, amely jelentős hatással volt a város identitásának alakulására. Több mint hatszáz tárgy – festmények, szobrok, kosztümök, bútorok – érzékelteti a kor művészi, kulturális és politikai atmoszféráját. A kiállítás különleges dizájnja a kor emblematikus párizsi helyein – Tuileirák, Palais Royal, Nouvelle Athènes, Notre Dame – viszi keresztül a látogatót.

Hol? Petit Palais, Párizs

Mikor? 2019. május 22. – 2019. szeptember 15.

 

PIROS. Művészet és utópia szovjet földön

Az októberi forradalom a társadalmi rend felfordulásához vezetett, ennek következménye a művészi kreativitás szempontjából is döntőnek bizonyult. Számos művész a kommunista ügy mellé szegődött és a munkáikkal részt akartak venni az új társadalom felépítésében. Ezeknek a művészeknek ellentétes elképzeléseik voltak arról, hogy a kommunizmusnak milyennek kellene lennie. 1929-től kezdve ezeket a vitákat elnémította a sztálini rezsim – ez vezetett a szocialista realizmus megalapozásához, amely az összes kreatív terület felett uralkodott. A Grand Palais kiállítása ezt a történetet mutatja be nagy orosz múzeumoktól és a Centre Pompidou-tól kölcsönzött művek által.

Hol? Grand Palais, Párizs

Mikor? 2019. július 1-ig

 

A hold

A holdraszállás ötvenedik évfordulója lehetőséget ad az emberiség holdhoz való viszonyának tanulmányozására, prezentálására és megünneplésére. A Grand Palais kiállítása mindezt műalkotásokon és műtárgyakon keresztül mutatja be egy ötrészes kiállításban.

Hol? Grand Palais, Párizs

Mikor? 2019. július 22-ig

 

Őstörténet, egy modern rejtély

A Centre Pompidou kiállítása a történelem előtti és a modern, illetve a kortárs művészet közti kapcsolatokat mutatja be. A „modernitás”-nak nevezett krízis korszakában először a művészek, aztán az egész társadalom az „eredet” felé fordult, és felépült egy vízió arról, hogy „mi előzte meg a Történelmet”. A huszadik század olyan művészeit érdekelte a történelem előtti kor, mint Picasso, Miró, Klee, Giacometti, Beuys, a kortársak közül pedig például Marguerite Humeau-t, Pierre Huyghe-t és Dove Allouche-t.

Hol? Centre Pompidou, Párizs

Mikor? 2019. szeptember 16-ig

 

Fekete modellek. Géricault-tól Matisse-ig

Olyan multidiszciplináris megközelítést alkalmazva, amely kombinálja a művészet- és az eszmetörténetet, a kiállítás a fekete alakok vizuális művészetekben megjelenő reprezentációjának esztétikai, politikai, társadalmi és faji kérdéseit tárja fel, a rabszolgaság Franciaországban való eltörlésétől, 1794-től kezdve a huszadik századig. A fekete alanyokat olyan művészek képein keresztül vizsgálja, mint Edouard Manet, Paul Cézanne, Henri Matisse vagy Nadar.

Hol? Musée d’Orsay, Párizs

Mikor? 2019. július 21-ig

 

 

Hollandia

 

Egy lélegzetnyi friss levegő 

A tizenkilencedik század közepén Hágában élénk művészeti élet és gyönyörű környezet volt, így jó helynek bizonyult művészek számára, hogy letelepedjenek. A hágai iskola festői fontos újdonságot hoztak a holland festészetbe. Nem idealizálták a tájat, ahogy az elődeik, a természetes környezet realisztikus képét akarták adni, megörökíteni a táj eltűnőfélben lévő elemeit, mint a szélmalmok és uszályok.

Hol? Gemeente Museum, Den Haag

Mikor? 2019. június 29. – 2019. szeptember 29.

 

 

Lengyelország

 

August Zamoyski mesterművei

August Zamoyski a huszadik századi lengyel szobrászat egyik kiemelkedő alkotója. A múzeum különleges gyűjteménye az életmű összes állomását bemutatja. A kollekciót idén vásárolta meg a múzeum, ami nem volt egyszerű, mivel a művész sokat utazott és gyakran költözött, így a művek számtalan alkalommal cseréltek helyet és voltak kiállítva különböző helyeken. Zamoyski halála után az özvegye egy kis privát múzeumot alapított a francia Pireneusokban, illetve egy középkori, korábban ciszterci apátságban – ez utóbbi, kilencvenhárom darabból álló gyűjteményt vette meg a Varsói Nemzeti Múzeum. Ezen kívül a szobrász rajzai, vázlatai, tárgyai is az intézmény birtokába kerültek.

Hol? Varsói Nemzeti Múzeum, Varsó

Mikor? 2019. augusztus 25-ig

 

Természet a művészetben

 

 

Willy Verginer: Ecological Balance¸ 2019 © Courtesy of W. Verginer

 

„Az emberiség az egyetlen faj a földön, amely uralkodik a természeten. Szerencsére, az emberek elkezdtek együttérezni a természettel: felfedezték a fájdalmát, az érzékenységét és a szépségét. Nem olyan régen jött a felismerés, hogy az emberi faj létezése a természeti környezet állapotától függ. A természet kizsákmányolása helyett fokozatosan az egyensúly megtalálása felé tartunk. Ez a lassú folyamat sokat elárul a fajunkról. Nem csoda, hogy a művészi munkák egyik fontos témája lett” – a Természet a művészetben kiállítás több mint hetven kortárs művész munkáját mutatja be öt részre osztva: szépség, ökológia, konfrontáció, anyag és szimbólum témakörben.

Hol? MOCAK, Krakkó

Mikor? 2019. szeptember 29-ig

 

Lettország

 

Egy festmény története: Teniszjátékos

Az Egy festmény története című kiállítássorozat második részében Alekszandra Beļcova Teniszjátékos című festménye kerül a fókuszba. A festmény a Lett Nemzeti Múzeum állandó tárlatának része és Beļcova életművének egyik fontos alkotása. A kiállítás bemutatja a festmény lehetséges modelljeit, betekintést nyújt Beļcova művészetébe, a korabeli feminizmusba és a tenisz történetébe.

Hol? Lett Nemzeti Művészeti Múzeum, Riga

Mikor? 2019. augusztus 17-ig

 

 

Németország

 

Bauhaus és fotográfia

 

László Moholy-Nagy, Fotogramm (Fotogramm mit Eiffelturm) um 1925 / 1928–1929, Reproduktion des Künstlers von Unikat, Silbergelatinepapier © Staatliche Museen zu Berlin, Kunstbibliothek

 

A Bauhaus száz éves évfordulója alkalmából a kiállítás a kortárs művészet és az 1930-as évek avantgárd fotográfiája közötti dialógust mutatja be. Hogyan hatnak a mai napig az akkori innovációk a fotográfia vizuális nyelvezetének fejlődésére és a kortárs esztétikai koncepciókra? A kiállítás többek között olyan művészek alkotásait mutatja be, mint Moholy-Nagy László, Man Ray, Thomas Ruff és Wolfgang Tillmans.

Hol? Fotográfiai Múzeum, Berlin

Mikor? 2019. augusztus 25-ig

 

Gustave Caillebotte

Gustave Caillebotte a francia impresszionizmus egyik központi figurája volt. Eredetileg mint patrónus vált híressé, csak később kapta meg festőként is az elismerést. A Párizsi utca: esős nap című festmény először lesz látható Berlinben – az úttörő festmény életnagyságú figurái és a szokatlan perspektíva egyszerre példázza az impresszionista új látásmódot és a modern, városi motívumokat, amelyeket Caillebotte a művei témájává, részévé tett.

Hol? Alte Nationalgalerie, Berlin

Mikor? 2019. szeptember 15-ig

 

Emil Nolde. Egy német legenda. A művész a náci rezsim idején

Az expresszionista Emil Nolde vitathatatlanul a leghíresebb „degenerált művész”. Egyik másik művésznek sem volt a annyi műve lefoglalva és kiállítva az 1937/38-as Degenerált művészet kiállításon.  Hogy egyeztethető össze Nolde száműzetése és hivatalos tiltása azzal, hogy a náci párt tagja volt, és a háború végéig kitartott a rezsim mellett? Régóta tudott, hogy a művész az NSDAP tagja volt – de ez az első kiállítás, amely széles körűen vizsgálja, hogy ez milyen módon kapcsolódik a művészetéhez, illetve hogy a történelmi körülmények hogyan hatottak az alkotótevékenységére.

Hol? Hamburger Bahnhof, Museum für Gegenwart, Berlin

Mikor? 2019. szeptember 15-ig

 

 

 

 

Kávé 

A kávé az egyik legkeresettebb termék a világon, és a legtöbbet fogyasztott ital az ásványvíz és a sör előtt Németországban. A kávé nemzetközi hálózata milliókat köt össze a föld körül, a termesztéstől és az elkészítéstől kezdve a szállításon át a fogyasztásig. A kiállítás ezt a lenyűgöző, de gyakran ellentmondásos és néha rejtélyes italt mutatja be az érzékek és a tudomány perspektívájából.

Hol? Deutsches Museum, München

Mikor? 2019 júliusától

 

 

Norvégia

 

OUTDOOR MATTERS

2019-ben van a századik évfordulója annak, hogy Oslótól délre, Åsban Európában először elkezdtek tájépítészetet oktatni. A kiállítás a játékos, interaktív installációs elemeken túl bemutatja a tájépítészet úttörőit, rajzokat, fényképeket, terveket, és rámutat a körülöttünk lévő táj fontosságára, illetve emlékeztet arra, hogy a „zöld forradalom” már száz éve zajlik csöndesen.

Hol? Norvég Nemzeti Múzeum, Oslo

Mikor? 2019. szeptember 1-ig

 

 

Olaszország

 

Arp természete

Jean (Hans) Arp több mint hat évtizedes karrierje során jelentős és gazdag életművet hozott létre. A dada mozgalom egyik alapítója és az absztrakt művészet egyik úttörője volt, alkotásai számos művész számára szolgáltak referenciapontként. A kiállítás több mint hetven művet prezentál – szobrok, kollázsok, rajzok, könyvek – európai és amerikai, illetve privát gyűjteményekből. A Peggy Guggenheim-gyűjtemény hét Arp-művel rendelkezik, sőt, a kollekció legelső darabja a Art Fej és kagyló című 1933-as kis bronszobra volt.

Hol? Peggy Guggenheim-gyűjtemény, Velence

Mikor? 2019. szeptember 2-ig

 

Roy Lichtenstein

A MUDEC a huszadik század egyik ikonikus amerikai művészének, Roy Liechtensteinnek több mint nyolcvan művét – szobrokat, festményeket, nyomatokat – mutatja be.

Hol? MUDEC, Milánó

Mikor? 2019. szeptember 8-ig

 

 

Románia

 

Renault és művészet, egy élő történet, 1967–2017

A Renault különleges művészeti gyűjteménye 1967 óta létezik. Az 1960-as években a Renault elkezdett érdeklődni az ipari világ eszközei iránt – ehhez a témához kapcsolódva hívott meg a cég művészeket rezidensprogramra. Az alkotások néha a művésznél maradtak, mások a cég birtokába kerültek. A gyűjtemény több mint háromszáz alkotásból áll – a bukaresti kiállításon tizennyolc művész, többek között Robert Doisneau, Jean Dubuffet vagy Joan Miró alkotásait lehet látni.

 

Hol? Nemzeti Kortárs Művészeti Múzeum, Bukarest

Mikor? 2019. július 20-ig

 

 

Spanyolország

 

Oriol Maspons

Orio Maspons az egyik legjelentősebb huszadik századi spanyol fotográfus – a műveiből első alkalommal rendeznek retrospektív kiállítást, amely több mint negyven évnyi anyagot ölel fel. Maspons riport-, portré-, divat- és reklámfotókat egyaránt készített, ezeket különböző dokumentumok (könyvek, magazinok, albumborítók) helyezik kontextusba.

Hol? Katalán Nemzeti Művészeti Múzeum, Barcelona

Mikor? 2019. július 5. – 2020. január 12.

 

Alberto Giacometti

Giacometti a huszadik század egyik legnagyobb hatású művésze. Bár soha nem járt Spanyolországban, 1939-ben látta a Prado gyűjteményének mesterműveit bemutató kiállítást Genfben – a művész számos alkotását ide küldték a spanyol polgárháború idején. A kiállítás Giacometti kedvenc alkotóinak a munkáit is bemutatja, így Dürer, Raffaello, Tintoretto, El Greco, Goya és Velázquez művei is láthatóak.

Hol? Prado, Madrid

Mikor? 2019 július 7-ig

 

Velázquez, Rembrandt, Vermeer. Párhuzamos víziók

A kiállítás a késő tizenhatodik, kora tizenhetedik németalföldi és spanyol festészetről végzett kutatást mutatja be. A két terület képi hagyományát a művészettörténet alapvetően különbözőnek tartja, a tárlat ugyanakkor rámutat azokra az elemekre, amelyek közösek – olyan művészek alkotásainak segítségével, mint Velázquez, Rembrandt, Frans Hals és Vermeer.

Hol? Prado, Madrid

Mikor? 2019. szeptember 29-ig

 

Visszapillantás: Giorgio Morandi és az öreg mesterek

 

 

Giorgio Morandi: Csendélet (Natura morta), 1951 © Giorgio Morandi, VEGAP, Bilbao, 2019

 

Giorgio Morandi (1890–1964) a huszadik század egyik leginnovatívabb csendéletfestője. Az üvegek, vázák és dobozok rejtélyes kompozíciói a mai napig megragadják a nézőt a csalóka egyszerűségükkel és a valóság szubjektív ábrázolásával. Morandi egész életében szülővárosában, Bolognában élt és a stúdiószobájában élt és dolgozott, ahol a kedvenc tárgyaival vette körül magát. Újra és újra különböző elrendezésben állította be őket, a hétköznapi háztartási tárgyak által kínált végtelen reprezentációs lehetőségekre koncentrálva.

Hol? Guggenheim, Bilbao

Mikor? 2019. október 6-ig

 

 

Svájc

 

A kubista kozmosz. Picassótól Légerig

A kubizmus az egyik legnagyobb hatású mozgalom a művészet történetében – a kubista művek a mai napig próbára teszik a hétköznapi érzékelésünket. A Centre Pompidouval közösen létrehozott A kubista kozmosz. Picassótól Légerig című kiállítás a kubista mesterműveket szélesebb kontextusban vizsgálja 1908-tól az első világháború utáni évekig, körülbelül százharminc alkotáson keresztül.

Hol? Kunstmuseum, Bázel

Mikor? 2019. augusztus 4-ig

 

Repíts a holdra

2019-ben van a holdra szállás ötvenedik évfordulója – egy olyan eseményé, amely megváltoztatta a világhoz és a környezetünkhöz fűződő viszonyunkat. A kiállítás egy utazás, amely a művészek holdhoz való kapcsolatát mutatja be a romantikus kortól a mai napig, olyan témák által, mint a hold topográfiája, a holdfényes éjszaka, a holdhoz kapcsolt betegségek, illetve a hold mint tömegkommunikációs jelenség.

Hol? Kunsthaus, Zürich

Mikor? 2019 június 30-ig

 

Svájci Sajtófotó 19 

A Swiss Press Photo 19 a 2018-as év legjobb svájci sajtófotóira tekint vissza. A kiállítás nem csak az ország sajtófotósainak képességeit, hanem a múlt év legfontosabb eseményeit mutatja meg. A képeket hat kategóriában mutatják be: Hírek, Mindennapi élet, Svájci történetek, Emberek, Sport, Világ.

Hol? Landesmuseum, Zürich

Mikor? 2019. június 30-ig

 

Svédország

 

Sharon Hayes

Utcai tüntetéstől kiállítóhelyekig – Sharon Hayes a kortárs amerikai politikai művészet egyik legjelentősebb alakja. Az első stockholmi kiállításán a korai munkákat és új műveket is bemutat. Hayes egyéni hangja meggátol abban, hogy előre megalkotott perspektívából szemléljük az adott dolgot, az által, hogy a performanszaiban, fényképein, hang- és videómunkáiban a privát beszédet a nyilvános szférájába helyezi. Munkáinak központi aspektusa a nyelv, a történelem és a politika közötti kapcsolat.

Hol? Moderna Museet, Stockholm

Mikor? 2019. augusztus 11-ig

 

Szlovákia

 

El Liszickij és Er Sikora 

Rudolf Sikora az egyik legfontosabb, nemzetközileg is elismert szlovák vizuális művész, aki számos különböző médiumban alkot. A kiállítás az ő és El Liszickij világát, a kettő közötti párhuzamokat mutatja be. A tárlat három részből áll: az első Sikora életművének főbb pontjait; a második a szlovák művész avantgárdhoz, annak örökségéhez fűződő viszonyát, az arra való reakcióit; a harmadik El Liszickij munkáit, illetve annak kortárs értelmezéseit mutatja be.

Hol? Danubiana, Pozsony

Mikor? 2019. június 30-ig

 

Szlovénia

 

A határon: A vizuális művészetek a Jugoszláv Királyságban (1929–1941)

A szlovén Modern Galéria idei legfőbb kiállítása 1929-től (a király diktatúrájának a kezdetétől) 1941-ig (a második világháború kezdete jugoszláv földön) ad áttekintést az ország művészetéről festmények, szobrok, rajzok, fényképek és filmek segítségével.

Hol? Modern Galéria, Ljubljana

Mikor? 2019. szeptember 15-ig

 

Borítókép: Keith Haring: Untitled, 1983 © Keith Haring Foundation