EN facebook

Online elérhető a Magyar Múzeumi Arcképcsarnok és a Pulszky Társaság „Zöld könyve”

KÖTET

2020-08-10 18:00

A magyar múzeumtörténet egyedülálló lexikonja, a Magyar Múzeumi Arcképcsarnok 2002-ben jelent meg a Pulszky Társaság és a Tarsoly Kiadó közös kiadványaként. Mintegy ezer oldalon, közel 1400 szócikkben olvasható életrajzok eddig csak a nyomtatott kötetben voltak hozzáférhetők – amely korlátozott példányszáma miatt sokfelé hiánycikknek számít, és könyvtárakban sem mindenütt van meg. A Hungaricana Közgyűjteményi Portál (az NKA támogatásának révén) digitalizálta és ingyenes felületén hozzáférhetővé tette a kötetet, a Pulszky Társaság más kiadványaival együtt. A Hungaricana teljes felületű szabad szöveges keresést tesz lehetővé, így a lexikon a korábbinál lényegesen nagyobb körben válhat ismertté. Használata nemcsak a múzeumtörténet kutatói, hanem a helytörténet, honismeret, a különböző szakágak tudománytörténete művelői számára is hasznos lehet, nem is szólva a művelődéstörténet iránt érdeklődők köréről. Az Arcképcsarnok ezen a linken érhető el

 

A 2002 óta elhunyt jeles személyiségeket, és az I. kötetből kimaradt életrajzokat tartalmazó II. kötet terv szerint a Társaság alapításának 30. évfordulójára jelenik meg, 2021 áprilisában.

 

A Pulszky Társaság alapításának időszakát feldolgozó dokumentumkötet, a „Zöld Könyv” (Éri István szerk.: Dokumentumok a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület létrejöttéről és 1991–1992. évi tevékenységéről, Bp. 1993) szintén olvasható digitális változatban.