EN facebook

Önarckép nyaklánccal – könyvbemutató a Czóbel Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-12-03 16:00

Diskurzus női alkotókról a Két Paletta. Modok Mária és Czóbel Béla kiállításban 2021. december 3-án, pénteken 17:00 órától. Martos Gábor Önarckép nyaklánccal – Női alkotók a műkereskedelemben című kötetéről beszélget a kiállítás kurátora, Muladi Brigitta és Martos Gábor, a kötet szerzője.

 

A világ ma legdrágább műtárgya 450 millió dollárért kelt el egy árverésen – ezt a festményt „természetesen” férfi készítette. A legmagasabb összeg, amelyet mindeddig egy nő által festett képért kifizettek, 44,4 millió dollár volt. Ha az élő művészeket nézzük, a legértékesebb műalkotás ára, amelyet férfi készített, 91 millió dollár volt, ezzel szemben csupán 12,4 millió dollárt ért a legdrágább női munka. Jackson Pollocknak, az amerikai absztrakt expresszionizmus jeles művészének a legdrágább festményéért 200 millió dollárt adott egy gyűjtő, feleségének, a művészettörténetben ma már legalább olyan fontosnak tartott Lee Krasnernek viszont a jelenlegi csúcsára alig 11,6 millió dollár. A hasonló aránytalanságok sora még hosszan folytatható - és folytatódik is ebben a könyvben, amely a női alkotóknak a műkereskedelemben elfoglalt helyzetét járja körül, és a feltűnő különbségek okait keresve tekinti át a múzeumok gyűjteményezési és kiállításpolitikáját, a nemzetközi vásárok felhozatalát, végül több száz külföldi és magyar női alkotás aukciós szereplését a reneszánsztól napjainkig.


A Typotex Kiadónál, 2021-ben megjelent könyv, valamint a szerző további kötetei a helyszínen a Líra Könyvesbolt jóvoltából megvásárolhatók, dedikáltathatók.

 

Helyszín: Czóbel Múzeum, Templom tér 1.

 

A programra, a kiállítás megtekintésére a belépés ingyenes!

 

A múzeum rendezvényei és kiállításai védőmaszk viselésével látogathatók.

 

 

Fotó: Deim Balázs

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló
2021-10-28 15:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, művészettörténet
2021-11-10 15:00
építészet, gyűjtemény, kiállítás, látogató
2021-11-18 21:00