EN facebook

Nyitogató: Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017

FELHÍVÁS

2017-07-13 16:00

Idén – 2017. szeptember 25. és november 12. között – ismét megrendezésre kerül a nagysikerű országos múzeumi rendezvénysorozat, a Múzeumok Őszi Fesztiválja!

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) 2017-ben a 12. Múzeumok Őszi Fesztiválja megszervezésével folytatni kívánja a 2006-ban hagyományteremtő céllal elindított, és mára a múzeumok egyik legjelentősebb országos eseményévé vált rendezvénysorozatot.

A fesztivál idei jelmondata a látogatóbarát múzeum koncepcióját középpontba helyezve, illetve Szabó Magda születésének századik évfordulója apropóján: „Az ajtó nyitva áll”. 

A nyitott ajtó több mint jelkép: a múzeumok a fesztivál alatt vendégségbe hívják mindazokat, akik nyitott szemmel és lélekkel, kíváncsisággal és érdeklődéssel fordulnak feléjük. A Múzeumok Őszi Fesztiválja az aktuális jelmondattal igyekszik a hazai irodalmat meghatározó jeles írók, költők múzeumokban őrzött hagyatékára, jeles tárgyaira, az irodalom múzeumi környezetben játszott szerepére is ráirányítani a figyelmet.

 

A rendezvény célja, hogy mind a szakmai, mind a nagyközönség közelebb kerüljön a múzeumokhoz mint az egész életen át tartó tanulás színhelyeihez, kutatási és tudásközpontokhoz és a helyi közösség aktív életteréhez. A Múzeumok Őszi Fesztiválja arra is alkalmat kíván teremteni, hogy a helyi közösségek és a lakosság érdekes programok során ismerhessék meg településük, régiójuk kulturális színtereit. Az eseménysorozatot koordináló MOKK szándéka, hogy mindenkihez eljusson az üzenet; oly csodás korban élünk, amikor a művészet és kultúra mindenki előtt kitárja kapuit.

 

A hét héten keresztül zajló Múzeumok Őszi Fesztiválja speciális programokkal, megnyitott múzeumi kapukkal nem pusztán a kulturális értékek megőrzésére, fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, hanem szeretné a 21. századi modern emberek számára is kézzelfoghatóvá, megélhetővé tenni a múzeumok világát. A programsorozat találkozások sokszínű lehetőségét kívánja megteremteni múzeum és közönsége között, minden generáció számára. Az évről évre megújuló fesztiválmottó lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevő múzeumok munkatársai vonzó, újszerű, esetenként a megszokottól eltérő programokat hirdessenek meg, és ezzel olyan korosztályokat, célcsoportokat is elérhessenek, akiknek aktív múzeumi részvétele az eddigiekben nem volt kiemelkedőnek mondható.

A korábbi évekhez hasonlóan a Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló MOKK  2017-ben is több témakört ajánl a programokat szervező muzeális intézmények figyelmébe. Idén is lehetőség lesz kapcsolódni az Utazó Múzeum, Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!, 16+ múzeumi találkozások, az Őszbúcsúztató tematikákhoz, valamint a Tanárok éjszakája és Óvodapedagógusok Napja elnevezésű kiemelt programokhoz. A Mesterségek Nyomában tematika idén bővített tartalommal Mesterek és alkotók cím alatt, az Ősz(i)re Hangoltunk program pedig Múzeumi szünetelő név alatt fut tovább. Újra felelevenítésre kerül a korábban nagyon népszerű Pincétől a padlásig tematika. 2017-ben az irodalom is kiemelten ajánlott témává válik, életre hívva az Irodalmi találkozások a múzeumban programot.

A Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert 15 millió forint támogatás 2017-ben is lehetővé teszi, hogy a MOKK központi kampánnyal (programfüzet, szórólap, plakát, fesztivál honlap, online kampány, nyomtatott sajtó stb.) segítse a rendezvény kommunikációját. Emellett az NKA forrásoknak köszönhetően lehetőség nyílik az intézményekben megvalósuló fesztiválprogramok költségeinek bizonyos mértékű támogatására.

Amennyiben egy működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmény részt kíván venni programjaival a Múzeumok Őszi Fesztiválján, 2017. július 20-ig van lehetősége regisztrálni az erre a célra kialakított felületen.

 

Azon intézményeknek is regisztrálni szükséges, melyek nem igényelnek költségtérítést, de szeretnének részt venni a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó központi kommunikációban (például a programfüzetben vagy a rendezvény honlapján történő megjelenés).

A rendezvénysorozat szervezője és pénzügyi lebonyolítója a Szentendrén működő Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, társszervezői pedig az Országos Múzeumi Koordinátori Hálózat tagjai.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017 részletes felhívása itt érhető el.