EN facebook

National Museums and Civic Patrons: Practices of Cultural Accumulation in Central and Eastern Europe - múzeumtörténeti kötet angol nyelven

KÖTET

2020-12-17 07:00

A kötet a külföldi közönségnek, eleve angol nyelven készült tanulmányok és előadások egybefűzésével vizsgálja a köz- és a magángyűjtemények viszonyát Közép-Kelet-Európában – elsősorban magyarországi példákon keresztül – a XIX. századtól napjainkig.

 

A kötet címlapján: Végh Júlia. Red Carpet, 2015

 

A múzeumi gondolat fejlődését történetileg Pulszky Ferenc, Petrovics Elek és mások képviselik, míg a jelenben a hangsúly a kortársművészeti múzeumok terjedésén van, a magyar mellett lengyelországi és ex-jugoszláv példák révén. A privát oldalon két világháború közötti esettanulmányok (Tamás Henrik), a Vasfüggöny idején emigrációban élő műtárgypiaci szereplők (Kövesdy Pál) és mai kortársgyűjtők (Gerő László) állnak a középpontban. Hangsúlyt kap a diaszpóra is, kanadai és ausztráliai magyar, vagy éppen a Németországba kitelepült erdélyi műtárgypiaci szereplőket bemutató fejezetek révén. A könyv tézise, hogy mind a kulturális örökséget, mind a kortárs művészetet a köz- és a magángyűjtemények együttműködése mozdítja elő.


Ébli Gábor (1970) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanít. Magyar nyelven legutóbbi könyve a Múzeumánia. Egy kulturális élménygyár európai modelljei (2016).

 

 

Borítókép:

Végh Júlia. The Search for a Head, 2015