EN facebook

Múzeumozz a szobádból! – Mai Manó Ház

Mit tehetünk addig, amíg nem mehetünk a Manóba?

2020-05-05 17:00

A Mai Manó Ház 1999 óta látogatható kiállítótérként. A kívül – belül lenyűgöző 125 esztendős épület története önmagában is kivételes, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben a Ház számos izgalmas kiállításnak és különleges eseménynek adott otthont. De mégis, mit tehetünk akkor, ha nem mehetünk a Manóba? A #múzeumozzaszobádból sorozatunk soron következő bemutatkozójában összegyűjtöttük azokat a webes felületeket, ahol a Mai Manó Házat ez idő alatt is követni lehet.

 

A Mai Manó Ház története jóval az internet előtti időkre nyúlik vissza. A 125 éves épületet Mai Manó a császári és királyi udvari fényképészmester építtette és a budapesti Nagymező utca 20-as szám alatt található. Eredetileg műteremháznak készült, de a történelem folyamán volt már iskola, bemutatóterem, lakóház, sőt ezeken kívül a Magyar Autóklub budapesti szervezete használta 30 éven át. Mégis, talán a „pesti Broadway”, vagyis az Arizona mulató lehet a legismerősebb elnevezés mindenki számára. A kalandos sorsú épület bérleti jogát a Magyar Fotográfiai Alapítvány 1996-tól kezdte kivásárolni. Először a félemeleti Mai Manó Galéria nyílt meg 1995-ben, majd a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház az I. és II. emeleten 1999. március 18-án nyitotta meg kapuit a látogatók számára. A Ház azóta rengeteg kiállításnak és számos rendezvénynek adott otthont, generációk ismerik történetét, és megannyi fotográfiarajongó, építészetkedvelő, fényképész, művészettörténész, szakíró, kurátor, különféle művészeti szakember és számos diák látogatja a Házat hétről-hétre. Azonban most a legtöbben, nem csak az említett területekről, otthon – legalábbis a kulturális intézményekbe eljutás lehetősége nélkül – ragadtak. Így felmerül a kérdés, mik azok a webes felületek, online lehetőségek, ahol mégis tájékozódhatunk a Mai Manó Ház mindennapjairól?

 

Honlap

 

A Mai Manó Ház weboldala remek kiindulópont lehet tájékozódáshoz. Itt könnyen megtalálhatja az ember a leglényegesebb információkat. Részletesen el lehet olvasni a Ház történetét, megismerni Mai Manó életét, böngészni az aktuális és archív anyagok között, kiválasztani a számunkra legérdekesebb kiállítást. 

 

Ezen kívül rögtön a főoldalról lehet megnyitni a PaperLab archívumát is, amely a Mai Manó Ház fotókönyv kiállításainak katalógusa. A PaperLab galéria 2019 májusában kísérleti jelleggel jött létre, fotókönyv ( photobook ) alapú művek bemutatásának céljával. A fotókönyvek érdekessége abban rejlik, hogy az alkotók munkáját nemcsak a falakon láthatjuk a kiállítás formájában, hanem a kezünkbe vehetjük, lapozhatjuk őket, a készítők tudatos rendezési, szerkesztési elvei alapján. A fotókönyveknél épp olyan fontos az anyaghasználat, mint a kötészeti technika, amivel készülnek, és bár a honlapon nem tudunk beléjük lapozni, de mégis képet kapunk erről a műfajról.

 

Fotó: Kiss Imre; Fotókönyv: Tekla Inari

 

A PaperLab fotókönyvein kívül a honlapon tájékozódni lehet a Házban működő könyvesboltról, ahol a fotókönyveken kívül, szakkönyvek, albumok és életrajzok is találhatóak. A honlapon a könyvesbolt számos könyvajánlóval várja a böngészőket így, akik szeretnék a házikönyvtárukat kiegészíteni könnyen szerezhetnek ötleteket. De, ha nem a saját polcainkat szeretnénk gazdagítani, hanem igazi ritkaságokra vágyunk akkor ugyancsak a főoldalról érhető el, a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár katalógusa is. Bár jelenleg a Könyvtár nem látogatható, de érdemes figyelni a folyamatosan bővülő gyűjteményt, illetve a blogra tovább kattintva akár a könyvtárban fellelhető példányok közül meg lehet találni online köteteket, de külön a jelenlegi helyzetre való tekintettel az Internet Archive oldalon elérhető és a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár gyűjteményében megtalálható könyvek válogatása is elérhető. Akiknek ezek a tartalmak nem lennének elegendőek, elérhető még a VERZIO Online Galéria is, amely a Manó korábbi, Folyamatos Jelen című kiállítás és katalógussorozatát bővíti ki online.

 

Blog

 

Ha a weboldal főlapjáról tovább kattintunk, számos online felületre bukkanhatunk, ahol megjelenik a Mai Manó Ház. Ezek közül az egyik legismertebb a már említett blog. Az első bejegyzés 2011 augusztus 1-én került ki a blogra, A Fényképészetről címmel, amelyben Mai Manó 1892-ben megjelent azonos című írása került bemutatásra. A blog tematikája igen szerteágazó, a fotótörténeti jellegű témák és a Ház hírein kívül számos izgalmas, fotográfiával kapcsolatos témában lehet böngészni. A ’Kép-párok’  rovatban például olyan fotók vannak, amelyeket azonos témában, de eltérő, világhírű fotográfusok készítettek.

 

 

Fotó: Erwin Blumenfeld: Cím nélkül, 1945 © Erwin Blumenfeld 

 

 

 

Fotó: Ralph Gibson: Christine, 1974 © Ralph Gibson

 

De, ha valaki kíváncsi arra, hogy milyen az, amikor a fotósokat fényképezik, vagy éppen szelfiznek akkor az ’Önarcképek’ rovatban talált bejegyzésekben biztos nem fog csalódni. Mindezek mellett, vannak még  olyan bejegyzések, amelyek tovább vezetnek minket más a Mai Manó Ház online ”életével” kapcsolatos felületekre, ilyen például az Instagram ’Takeover’ (átvétel , befoglalás) posztokhoz szánt bejegyzések gyűjteménye.

 

Instagram

 

A Mai Manó Ház Instagram profilja 2019-ben indult. Az azóta posztolt összesen 176 bejegyzésben a Ház életének több aspektusa is megjelenik, Kiállítások, események, számos program és könyvajánló mellett a már előbb említett ’Takeover’ - ek ugyancsak helyet kapnak. 

 

 

 

  

Youtube csatorna

 

A Mai Manó Ház Youtube csatornája hasonlóan szövevényesen kapcsolódik a Ház többi felületéhez. Az itt megtalálható videók között, vannak olyanok, amelyek közvetlenül a kiállítások promotálásához kapcsolódnak, de a ’Fotóegyetem’ programsorozat például saját lejátszási listát kapott. Ezen kívül, még vannak igazán bájos archív bejátszók is, mint például a Ház történetét és a korábbi fotográfiai eljárásokat bemutató bejátszó, amelyben még az Arizona mulatós korszakról is szó esik. 

 

 

 

Facebook

 

Hasonlóan több múzeumhoz, a Mai Manó Háznak is a Facebook az elsődleges közösségi média platfromja. Ezen a felületen szövődnek össze a honlap, a blog, a Instagram, illetve a Youtube bejegyzései. Itt minden egyben, átláthatóan és a legtöbb ember számára elérhetően, naprakészen kerül terítékre. Ha valaki érdeklődne a Ház által kínált programokról, akkor a honlap mellett biztos lehet abban, hogy a Facebook a második felület, ahol pontosan tájékozódni tud.  

 

 

Fotó: Mai Manó Ház

 

Érdemes még kitérni a Mai Manó Ház jelenleg is futó pályázatára a 'Ki lesz a mai Manó?' -ra, amely az általános iskolás korosztálynak szóló fotópályázat. A szervezők egészen május 12-ig várják a beérkező képeket, a zsűri által kiválasztott legizgalmasabbakból pedig a blogon lehet szemezgetni. 

 

A Mai Manó Ház összességében számos különböző webes felületen jelen van, így nem csak az izoláció, a fizikai távolságtartás időszakára biztosít feltöltekezési lehetőséget, hanem azon túl egyaránt. Hasonlóan a Házhoz amely megannyi fotográfiarajongó, építészetkedvelő, fényképész, művészettörténész, szakíró, kurátor, különféle művészeti szakember és számos diák számára biztosít módot a tanulásra és tapasztalatok -  élmények szerzésére addig, amíg nem mehetünk újra a Manóba.

 

borítókép: maimano.hu ; készítette Tímár Gergely 

forrás: maimano.hu; facebook.com; instagram.com; youtube.com; maimano.blog.hu; artblart.com; artsy.net