EN facebook

Múzeumok látogatottsági toplistája 2019-ben

Látogatószám

2020-11-12 19:28

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár (MZSM) bizonyult 2019-ben a legtöbbek által felkeresett magyarországi közgyűjteménynek. Tavaly kereken 550 ezren látogatták meg Budapesten a Dohány utcai komplexumot, ahol egyazon jeggyel lehet megtekinteni az MZSM mellett a Förster Lajos bécsi építész tervezte zsinagógát is, amely a legnagyobb Közép-Európában - derült ki a HVG eheti számában olvasható összesítésből.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nemrég nyilvánosságra hozott múlt évi közgyűjteményi adattár – melyből a HVG állítja elő évek óta az intézmények látogatottsági tabelláját – arról is árulkodik, hogy az éveken át tartó rekonstrukció után 2018 végén megnyitott Szépművészeti Múzeum azonnal visszakerült a legnépszerűbb régiségtárak közé. A 2019-es toplistán a 2. helyen befutott múzeum, tavaly ugyancsak több mint félmillió látogatót fogadott. A toplista 3–4. helyén a budai Mátyás-templom és az egri Dobó István Vármúzeum végzett.

 

A HVG cikkében arról is olvashatunk, hogy  a tavalyelőtti toplista 1. helyezettje, a Magyar Nemzeti Galéria most az 5. helyen szerepelt. Hatodik a Terror Háza Múzeum, hetedik a Magyar Nemzeti Múzeum, majd a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, az Ópusztaszeri Emlékpark következik, tizedik a Gödllői Királyi Kastély. 

 

A megyei közgyűjtemények közül a debreceni Déri Múzeum iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés (68 ezer látogató). Számottevően javított korábbi pozícióján az értékes képzőművészeti anyaggal rendelkező szolnoki Damjanich Múzeum. 

 

Forrás: HVG - 2020.11.12. (21. oldal)