EN facebook

Múzeumok felsőfokon. A Lépcsőszeminárium szakmai programja

2020-12-09 17:00

Lépcsőszeminárium egy olyan programsorozat, amely fórumot teremt az oktatási és muzeális intézmények szakemberei számára, hogy a tudást különböző formában konstruáló intézmények és szakmák képviselői egy pillanatra megálljanak és elbeszélgessenek az áthaladásra szolgáló szimbolikus, valós, vagy épp virtuális lépcsőházakban. Az idei sorozatot egy kötetlenebb virtuális beszélgetéssel zárjuk, amely a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ közreműködésével valósul meg december 17-én 17 órától. A beszélgetés kiindulópontja a felsőoktatási- és muzeális intézmények lehetséges együttműködéséről szól majd.

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a lepcsoszeminarium@gmail.com címen lehet.

 

A beszélgetés során a Lépcsőszemináriumban résztvevő múzeumi és felsőoktatási szakemberek oszthatják meg az együttműködésben szerzett aktuális és múltbéli tapasztalataikat, fogalmazhatják meg kérdéseiket. 

A programon hallhatunk egy aktuálisan zajló kutatásról, amelyet a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ hívott életre. Pacsika Márton, a MOKK munkatársa megosztja velünk a témában elvégzett nagymintás kvantitatív kutatás eddigi részeredményeit, valamint a felsőoktatási és múzeumi vezetőkkel készült mélyinterjúk eddig szerzett tapasztalatairól, tanulságairól is beszél.

 

Lépcsőszeminárium 

 

Idén a változás témájában öt kulturális intézmény – a Kassák Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum – szervezte meg a Lépcsőszemináriumot. A beszélgetés-sorozat egy kísérlet arra, hogy kulturális és oktatási intézmények szakemberei beszélgessenek, s megtalálják az őket összekapcsoló témákat és tárgyakat. 

 

 

Az elmúlt év során mind a felsőoktatási intézmények, mind a múzeumok a változás sodró folyamába kerültek és újra meg kellett fogalmazniuk azokat a biztos pontokat, amelyek kapaszkodókat nyújthatnak saját identitásuk megfogalmazásánál. Így jött a gondolat, hogy a Lépcsőszemináriumon részt vevő intézményekben olyan kiállítási tárgyból induljon a beszélgetés, amely láthatóvá tesz hasonló folyamatokat. 

 

Petőfi Irodalmi Múzeumban a társadalmi folyamatokban megjelenő, azt megragadni törekvő egyén érzékszervi tapasztalataiból, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban a menetrendek hatására kialakuló egységesülő időfogalomból, a Ludwig Múzeumban a folyamatos mozgásban lévő hálózatok vizualizációjából, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban az állatkísérletek és a változó erkölcsi normák összeegyeztethetőségéből, a Kassák Múzeumban pedig az önarcképen keresztül definiálható női szereplehetőségekből indult a közös gondolkodás.

A múzeumok nevére kattintva elérhető az egyes alkalmak összefoglalója.

 

 

Koordinátori szakmai nap a múzeumok és felsőoktatási intézmények közötti együttműködésről

 

Aki esetleg előzetesen szeretne gondolkodni a témáról,  annak javasoljuk a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján elérhető Egyetemtől múzeumig elnevezésű virtuális sétát, amely egy októberi szakmai nap gondolatait tartalmazza. A Múzeumok és felsőoktatási intézmények közötti együttműködésről címmel megrendezett szakmai napon múzeumi szakemberek és felsőoktatási szakemberek oszthatták meg egyéni tapasztalataikat a témában. A feltöltött tartalmakon keresztül őket ismerhetjük meg, illetve hallgathatjuk meg a témában megfogalmazott gondolataikat. Érdemes akár egy sétát is tenni az ELTE PPK és a Ráth György-villa között, hogy egy kicsit átmozgatva magunkat, frissebben gondolhassuk végig az elhangzottakat.