EN facebook

Múzeumi szelfik napja

2018-01-18 13:00

Tegnap világszerte több százan készítettek magukról szelfit múzeumokban, kiállításokban, múzeumok közelében. Miről is van szó? Öt évvel ezelőtt Mar Dixon a Culture Themes weboldal szerkesztője által indult a kezdeményezés. Ez a figyelemfelkeltő megmozdulás arra buzdít, hogy január 17-én a #MuseumSelfie hashtag alatt tegyünk közzé közösségi oldalakon (Twitter, Facebook, Instagram) olyan képeket, amelyben a szelfi készítés technikáján keresztül ábrázoljuk kedvenc múzeumunkat, múzeumi tárgyunkat, műtárgyunkat, kiállításunkat, saját magunkat. Az egyetlen kérés, hogy ezen a napon a szelfibotok maradjanak otthon, a képek pedig olyan körülmények között készüljenek, ami semmilyen módon nem károsítja a műtárgyakat.

 

2018-ban is több múzeum és történelmi hely kapcsolódott be világszerte a kezdeményezésbe az angliai Történelmi Királyi Palotáktól (Historic Royal Palaces) az oroszországi Krasznojarszki Regionális Múzeumon (Krasnoyarsk Regional Museum of Local Lore) keresztül a Berlin-Brandenburgi Porosz Várak és Kertek Alapítványig (Stiftung Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg). Az athéni múzeumok első ízben vettek részt idén a szelfi-mozgalomban, így például a Benaki Múzeum (Benaki Museum) különleges szelfi pontokat jelölt ki épületén belül.

 

Több híresség is örömmel kapcsolódott a felhíváshoz, aminek a célja, hogy felhívja a figyelmet a múzeumokhoz kötődő közösségre, felrázza a látogatót, aki ha egy gombnyomás erejéig is, de elgondolkodhat azon: mi az, ami miatt szereti, fontosnak tartja a múzeumot, a kiállítást, a tárgyi világot.

 

Válogattunk néhány fotót az idei #MuseumSelfie nap terméséből.

 

Fotó forrása: Pompeii - Parco Archeologico

 

Fotó forrása: Wells Museum and Historical Society

 

 

Fotó forrása: Historic Royal Palaces

 

 

Fotó forrása: Krasnoyarsk Regional Museum of Local Lore

 

 

Forrás: DW

További képeket kereshetünk a Facebook-on is