EN facebook

Műtárgy lett a Fiat 500: a MoMA gyűjteményét gazdagítja

DESIGN

2017-07-06 09:00

Születésnapi ajándék a 60 éves Fiat 500-nak: az ikonikus olasz kisautó egy 1968-as eredeti példánya bekerült a New York-i Modern Művészetek Múzeumának (MoMA) gyűjteményébe.

 

A múzeum honlapja szerint a Cinquecentóként emlegetett népszerű tömegautó, a Fiat 500, amelyből a hatvanas évek közepétől csaknem egy évtizeden át mintegy négymillió darabot gyártottak, "a funkciót szolgáló formának, az anyagok logikus és gazdaságos felhasználásának, valamint annak a meggyőződésnek a példája, hogy a minőségi tervezésnek mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie". Tervezésének köszönhetően a század közepének Olaszországában az 500-as a modern dizájn egyik megtestesítője volt. Mint a múzeum hangsúlyozta, az új szerzemény sok szállal köthető meglévő gyűjteményének tematikáihoz.

 

 

 

 

A Fiat marketingigazgatója, Olivier Francois szerdai közleményében kiemelte: a Cinquecento sohasem csak egy autó volt, és vitathatatlanul letette névjegyét az autózás történetében. Hozzátette: hatvanéves története alatt az 500-as ipari termékből ikonná vált, és most az a megtiszteltetés érte, hogy a MoMA művészi és kulturális értékként illesztette be gyűjteményébe.

 

A legendás Fiat 500-as első változatát 1957 és 1975 között gyártotta a cég: összesen 4 millió darabot dobott piacra a vállalat. A MoMA gyűjteményébe az 500 F vagy Berlina (1965–1973) sorozat egy darabja került be, amely 499,5 cm³-es motorjával akár 95 km/h-val is képes volt száguldani.

 

A most júliusban 60 éve bemutatott modell önmagában megtestesített mindazt, amelyet a korszak embere a városi kisautótól várt. Kedvező ára, nem egészen 3 méteres hossza hosszával és kis léghűtéses, kéthengeres motorjával, stílusos megjelenésével az európai utcák meghatározó eleme. Az autó azonban nemcsak tömegautóként vált népszerűvé, idővel a fiatalos stílus és az olasz design szimbóluma lett. Összetéveszthetetlen formavilága inspirálta a művészek képzeletét, bekerült a filmtörténelembe. Az autó akár eredeti, akár megújult, modernizált változatban kulturális jelenségként is értelmezhető. Bízunk benne, hogy azzal, hogy egy múzeumi gyűjtemény részévé vált, újabb kutatások vizsgálják ennek jelentőségét.

 

 

 

Forrás: MTI és press.moma