EN facebook

Miskolci operettkiállítás Moszkvában

VENDÉGJÁTÉK

2017-07-18 08:13

A magyar operett aranykoráról mesél ezekben a hetekben Moszkvában a miskolci színészmúzeum: a Kálmán Imre születésének 135. évfordulójához kötődő, egy hónapig látogatható kiállítás június végén nyílt meg a világ legnagyobb színházi múzeumában, a Bahrusin Színházi Múzeum szalonjában, a Tverszkoj bulváron található épületben.

 

A Kálmán Imre és a többiek... című tárlat felsorakoztatja a század első felének világhírű magyar komponistáit és legnépszerűbb műveiket, melyeknek köszönhetően a magyar operett a műfaj nemzetközi élvonalába került. A rendezők bemutatják a zenés játékok jellegzetes magyar témái mellett az operettek kedvelt tájait Pesttől Párizsig. Megtudhatjuk, milyen kritikák érték az operettszerzőket, és hogy miről álmodtak a századelő színésznői. Korabeli előadásképek, művészportrék, plakátok mellett az elmúlt évtizedekben született látványos jelmez- és díszlettervek varázsolják a múzeum falai közé a műfaj színpompás világát. Az orosz zenés színpadokon mindmáig rendkívüli népszerűség övezi a magyar operettet, így a kiállításban helyet kaptak a legsikeresebb moszkvai bemutatók emlékei is.

 

 

A megnyitón a moszkvai intézményvezető, Dmitrij Rogyinov és Tóth Arnold, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója mondott köszöntőt, majd Mikita Gábor kurátor mutatta be a tárlatot. A kiállítást támogató moszkvai magyar kulturális intézetet Hegyi Anita igazgató és Kozlov Sándor kulturális attasé képviselte. Az archív felvételek mellett élőben is felcsendültek a jól ismert dallamok: Mikita Dorka Júlia Ábrahám Pál és Jacobi Viktor melódiáit énekelte. Befejezésül a jelenlévők Geréb Anna szakmai konzulens irányításával közösen dalolták –  ki oroszul, ki magyarul – a Moszkvában is a legnépszerűbb operettnek számító Csárdáskirálynő nagy slágerét, az Emlékszel még...-et.

 

A miskolci Herman Ottó Múzeumot több éves szakmai kapcsolat fűzi a világ legnagyobb színházi gyűjteményéhez: a 2014-ben Moszkvában megrendezett Gaál Franciska-emlékkiállítás a miskolci színészmúzeumból indult nemzetközi vándorútjára. Az elmúlt két évben pedig Miskolcon fogadhatták a moszkvai intézmény munkatársait, akik két időszakos tárlatot rendeztek a színészmúzeumban: a 2015-ös nemzetközi miskolci filmfesztivál kísérő rendezvényeként Az orosz Hamlet címen Szmoktunovszkij-emlékkiállítás nyílt meg, 2016 őszén pedig Bahrusin, az orosz színház lovagja című tárlat keretében mutatták be a moszkvai színházi múzeum alapítóját és a múzeum születését.

 

A szakmai együttműködés folytatásaként ez év őszén újabb moszkvai tárlat érkezik Miskolcra: a Petruska és a tréfacsinálók című kiállítás az orosz bábszínház világába vezeti majd az érdekldődőket. Megkezdődtek az orosz múzeum 150 éves jubileumi kiállításainak előkészületei, melybe állandó szakmai partnerként a miskolci gyűjtemény mukatársait is bevonják.