EN facebook

Megújult a Sajóládi Tájház

MEGÚJULÁS

2021-11-21 16:00

2021. november 19-én került sor a Teleki László Alapítvány és Sajólád Önkormányzata együttműködéseként, a Magyar Kormány által létrehozott Népi Építészeti Program támogatásával felújított Sajóládi Tájház ünnepélyes átadására (Sajólád, Dózsa György u. 111.).

 

A támogatás segítségével megtörtént a tájház aláalapozása, falak szerkezeti megerősítése, döngölt agyagpadló cseréje, a tetőszerkezet megerősítése héjazat cserével, valamint a nyílászárók helyreállítása. Ugyancsak a program támogatásával elkészült a gazdasági épület teljes körű helyreállítása, kerítés a telek utcai szakaszán.

 

 

Sajólád a Sajó bal partján fekszik. A község életét alapvetően meghatározza, hogy légvonalban 11 kilométerre fekszik az ország egyik legnagyobb városától, Miskolctól. A település csupán 1349-ben bukkan fel először az írott forrásokban.

 

A sajóládi tájház épülete nagy valószínűséggel 1869 és 1885 között épült, 1890-ben már bizonyosan állt. A melléképületet azonban sem a Katonai felmérések, sem a kataszteri térkép nem ábrázolja, az tehát 1890 után épült fel. A helyszíni megfigyelések alapján a lakóépület egyetlen, jelentős átalakításon esett át, nagy valószínűséggel az 1920-as évek vége felé. Ekkor a lakószoba ablakainak nyílászáróit, az udvarról a pitvarba vezető ajtót, továbbá a pitvartól északra eső helyiség (eredetileg kamra) ablakát újabbakra cserélték. Ekkor számolták fel az eredetileg a pitvartól keletre eső konyha szabadkéményét, ugyanakkor az új konyhát a pitvarral észak felől szomszédos egykori kamrában alakították ki. Valószínűsíthető, hogy mozaiklap burkolatok is ebben az időben kerültek az egyes helyiségekbe. Ekkor készült a pitvar és az egykori konyha feletti pórfödém is. Szinte bizonyos, hogy a jelenlegi fedélszék és a tető műpala fedése is ebben az időben készült el.

 

A magyar kormány támogatásával a Népi Építészeti Program keretein belül megtörtént a tájház aláalapozása, falak szerkezeti megerősítése, döngölt agyagpadló cseréje, a tetőszerkezet megerősítése héjazatcserével, valamint a nyílászárók helyreállítása. Ugyancsak a program támogatásával elkészült a gazdasági épület teljes körű helyreállítása, kerítés a telek utcai szakaszán.

 

 

További információ

beruházás, építészet, téma
2018-09-30 20:00
Az év kiállítása, kiállítás, látogató, Pulszky Társaság, történelem
2021-10-04 18:00