EN facebook

Megújult a Míves Tojás Múzeum kiállítása

2019-11-21 12:00

"Itt a tojáshéjon bejárhatjuk a világot" (Vendégkönyvi bejegyzés)

 

Egy múzeum, egy állandó kiállítás életében húsz év nem tekinthető nagy időnek. A Míves Tojás Múzeum mégis készül erre a kis jubileumnak tekinthető 2020-as esztendőre. Az idő múlásával a díszített tojások világa is változó, újabb elismert művészi kompozíciók, díszítési módok születnek. A múzeum anyaga ilyenekkel is bővül, s ezáltal visszatérő látogatóinknak is szeretnénk időről-időre újabb élményeket szerezni. Hagyománnyá vált az állandó kiállítás időnkénti átrendezése, megújítása, az idei a 20 éves történelmünk során már az ötödik. A korábbiakra 2003-ban, 2007-ben, 2010-ben és 2013-ban került sor.

Örömmel adjuk hírül, hogy a kiállítási anyag átrendezése lezárult. A munka során több ezer tárgy többször forgott a dolgozók, lelkes segítőik kezén.

A múzeum alapvető célkitűzése – megőrizni, bemutatni a tojásdíszítés népművészeti, népi iparművészeti hagyományait – változatlan, a bemutatás módja, koncepciója korszerűsödik.

A múzeum törzs-anyagát is jelentősen átrendeztük. Kiállításunkban végig vezetjük a látogatót Nagy Magyarország tojásra írt, karcolt népi-, népi iparművészeti mintakincsén.

 

Írott tojások tájegységenként

 

Gyakori a látogatók kérdése: "Hogyan készült" egy-egy műremek? Ezért most a kész alkotások mellett bemutatjuk egyes technikák menetét, nyomon követhetők a hagyományos tojáskarcolás -batikolás elkészítésének lépései is. A tojás felületén ismétlődő mintázatok, vagy összetettebb kompoziciók szükségessé teszik a tojás felületének térfelosztását. Ezen térfelosztási lehetőségek, változatok egy részének sorozatát is bemutatjuk.

 

A technikák összehasonlíthatósága, különbözősége, valamint a változatosság jobb érzékelése érdekében külön összeállításban, egymás mellett mutatjuk be a különböző díszítési módok egyedi darabjait. A tojásdíszítés fontosabb eszközei is láthatók.

 

Erdélyi motivumok

 

A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan általánosan ismertek a hagyományos festett és viasszal írott díszítésű tojások. Szintén régi népi hagyomány az egyszínűre festett tojásról a szín levakarásával, újabb elnevezéssel karcolással kialakított mintázat. Az idei átrendezés során kiemelt figyelmet fordítottunk a kézzel karcolt tojások egy vitrinben való bemutatására is. A hagyományos kézi karcolás mellett elterjedt a géppel végezhető változat, melyet gravírozásnak is nevezünk.

Természetesen a külföldi tojásdíszítés, az iparművészeti alkotások reprezentásai is változatlanul bemutatásra kerülnek. A felsorolás teljessége nélkül: továbbra is láthatók például a hesszeni írott tojások, a színpompás dúsan mintázott hucul remekek, a kínai festett és üvegtojások, az áttört és faragott mintázatú strucc tojások.

 

 

Díszítési technikák sorozata

 

A megújult kiállítás újdonságokkal, érdekességekkel is szolgál, például japán tojásbabákkal.

Nemsokára megérkeznek a technikai feltételek az interaktív programunk érintőképernyős használatához.

A Múzeum megnyitása 20 éves jubileuma napjára, 2020 Virágvasárnapjára különleges kiállítási meglepetéssel készülünk, melyről majd a jövő tavaszi, Húsvét-Nagyheti programunk keretében adunk hírt.

 

Különlegességek vitrine

 

A múzeum 2019.november 14-től ismét szeretettel várja az új és a visszatérő látogatóit.

 

 

Japán tojásbabák