EN facebook

Megnyílt a Panoráma Terasz a Pénzmúzeum tetején

TÉMA

2023-06-16 20:00

A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő, a Pénzmúzeumnak is helyet adó épület tetőterasza, mely a nyilvánosság előtt mindeddigz árva volt, 2023. június 16-tól megnyitja kapuit. A Pénzmúzeum Panoráma Terasz megnyitásának célja egy egyedülálló épület szélesebb körben történő megismertetése.

 

Az ez irányban tett első lépés az „Évszázados értékünk – Korcsolyapályától a Pénzmúzeumig” című új, időszaki kiállítás átadása volt április közepén. A tárlat az ingatlan múltján keresztül Sándy Gyula építészmérnököt igyekszik reflektorfénybe állítani. Sándy 100 éve tervezte meg a Széll Kálmán tér és Buda ikonikus épületét.

 

Sándy kedvelte a középkori architektúrát, gyermekkorában kedves várai (Murány vára, a trieszti Miramare-kastély) nagy hatást gyakoroltak rá, ezért munkáin – így az élete fő művének tekinthető Postapalotán is – hangsúlyosak a várszerű elemek, bástyák, körtornyok. Noha az épület robusztus, a tervező a legfelső szintet hátraugratta, emiatt nemcsak optikailag látszik kevésbé magasnak az épület, de az építészeti megoldás tetőterasz kialakítását is lehetővé tette.

 

 

Az ingyenesen felkereshető Pénzmúzeum Panoráma Terasz, ahol egy kávézó is helyet kapott, idén a múzeum látogatói számára érhető el. A látogatási idő a Pénzmúzeum nyitvatartásához igazodik, kivéve a Múzeumok Éjszakáján. Június 24-én ugyanis délután 4 és éjfél között vezetett túra keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a ház és a terasz érdekességeivel. Az időpontokra ide kattintva lehet jelentkezni.