EN facebook

Megjelent a MúzeumCafé Szakralitás

Kiadvány

2023-02-03 18:00

A vallási örökség kezelésének és bemutatásának kérdéseivel foglalkozik a MúzeumCafé 92. száma, a gyűjtés és megőrzés régebbi és megújuló intézményei közül hoz példákat.

 

 

A Pannonhalmi Főapátság és a kortárs művészet kölcsönhatásáról, az elmúlt évek kiállítási programjáról Berényi Marianna Dejcsics Konrád szerzetest, Mélyi József és Szikra Renáta kurátorokat kérdezte. A nem egyházi fenntartású országos és vidéki múzeumok gyűjteményeit Basics Beatrix tekintette át, míg Sedlmayr Krisztina írása a Néprajzi Múzeum egyháztörténeti gyűjteményének kiállításait ismerteti.

 

A kiadványban megtalálható Harmati Béla Lászlónak, az Evangélikus Országos Múzeum múzeumvezetőjének konferencián elhangzott előadása a vallási giccs értelmezéséről, Gréczi Emőke pedig a svájci Harald Szeemann antropozófiai hatású kurátori munkáiról ír.

 

A lapszám körképet kívánt nyújtani vidéki egyházi gyűjteményekről, az írásokra a gyűjtemények vezetőit, kurátorait kérte fel: a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeum (Puskás Bernadett), a Szegedi Zsidó Hitközség Archívuma (Ábrahám Vera), a Sárospataki Református Kollégium Múzeuma (P. Kusnyír Éva), a pápai Reformata Múzeum (Halászné Kapcsándi Szilvia), a szombathelyi Püspöki Palota (Baranyai Martin) és Szilárdfy Zoltán gyűjteménye a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban (Smohay András).

 

A lapszám közli Fejős Zoltán tanulmányát magyar képzőművészek amerikai elnököket ábrázoló portréiról, valamint Czifra Mónika írását egy hiteles, Antwerpenből érkezett Bosch-másolat restaurálásáról, ami a Szépművészeti Múzeum műhelyében zajlott.

 

A Híreket Magyar Katalin szerkesztette, a laptervet Pintér József készítette, a korrektúrát Szendrői Árpád végezte.

 

kiadvány, magazin, muzeológia, téma
2022-09-03 20:00
kiadvány
2022-11-24 07:00