EN facebook

Márton-napi vigasságok Zalaegerszegen

2019-11-09 09:00

A zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum programdús évét a Márton-napi vigasságok zárja 2019. november 9-én, szombaton 10.00-16.00 óra között. Szent Márton napja az éves gazdasági munkák végeztével hagyományosan a betakarítások és az újbor ünnepe. A nagy lakomákat követően kezdődött a téli, benti munkák időszaka és a karácsonyig tartó negyven napos adventi böjt. Márton-nap azonban még a vigasságé. A néphit szerint, aki ezen a napon nem eszik libát, az egész évben éhezik.

 

Hogy ez véletlenül se legyen így, egész napos programmal készülünk a Göcseji Skanzenben. A folklór programok és a kirakodóvásár mellett számos különleges göcseji finomság kóstolható a rendezvényen. A rendezvény kezdetekor a legkisebbeket hívjuk a színpad közelébe, a Tarsoly Egyesület „Égig érő köpönyeg” című bábjátékát nézhetik meg a gyerekek, ami Szent Márton életéről szól. Hogyan kerül a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület bemutatója erre a rendezvényre? Tudva lévő, hogy Szent Márton római légiós katona volt. Mivel ezen a napon rá is emlékezünk, a hagyományőrzők fegyverbemutatót, alaki bemutatót tartanak, megmutatják az érdeklődőknek a ruházatukat, de még csatajelenetet is láthatnak. A Bajnóca Gyermektáncegyüttes és a Zala Senior Táncegyüttes külön erre az alkalomra táncjátékkal készül: Lúdas Matyi történetét adják elő. Tehát ez a rendezvény lesz a helyszíne az ősbemutatónak. Mesterségbemutatóinkon a kovácsmester és a kádár műhelyébe lehet bekukkantani. A kádár a közönség előtt készít el egy igazi fahordót. Ha már a bor tárolását említettük: itt az újbor időszaka, amikor a jó gazda először kóstolhatja meg az idei alkotását. De azt tudják, mit ettek és ittak régen Márton napon a hagyomány szerint? Pampetrics György borszakértő előadásán ezt is meghallgathatják.

 

Ma már faluhelyen is egyre ritkábban látni tollfosztást, a városban élők pedig egy-egy rendezvény alkalmával találkozhatnak csak ezzel a vidám szokással. A falusi asszonyok ilyenkor összegyűltek, a munka mellett felelevenítették a régi meséket, megbeszélték a falu életét, vicces történeteket mondtak, kibeszélték a férfiakat, énekeltek, pletykálkodtak. A munka befejeztével pedig helye volt egy kis süteménynek, forralt bornak. A tollfosztás hagyományait eleveníti fel a Márton-napi eseményen az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület.

 

Lopótök...avagy a Mari nem olyan! címmel pikáns népi komédiát láthatnak és hallhatnak a Teskándi Színjátszók Alkalmi Csoportja előadásában azok, akik ellátogatnak Zalaegerszegre, a Göcseji Falumúzeum szombati rendezvényére.

Sok szeretettel várunk kicsit és nagyot, helybélit és messziről érkezőt!

látogató, programajánló, színház
2019-09-08 13:00