EN facebook

Márciusban két hétre megnyílik a Szépművészeti Román csarnoka

2018-02-12 14:30

Több, mint hetven év után először lesz látható a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnoka, amelyet március 15-től húsvétig ingyenesen megtekinthet a közönség - jelentette be a csarnok hétfői sajtóbejárásán az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hangsúlyozta: a Román csarnok felújításával a magyar kultúrpolitika egyik súlyos adósságát sikerült törleszteni. A Szépművészeti Múzeum egyik legszebb termét még a második világháború idején zárták le, és a kijavítatlan háborús sérülések miatt mostanáig nem is nyitották meg.

 

A Liget Budapest projekt keretében felújították és korszerűsítették a múzeum épületét is; az intézmény történetében ez volt az eddigi legjelentősebb rekonstrukció - jegyezte meg a miniszter. Balog Zoltán elmondása szerint a múzeum átfogó rekonstrukciójára és a több ezer műtárgy költöztetésére 15 milliárd forintot biztosított a kormányzat, ebből 8,3 milliárdot tett ki a Román csarnok helyreállítása. A csaknem 900 négyzetméter alapterületű, egy középkori bazilika belső terét megidéző terem falfestményeinek megújításán egy éven át mintegy 70 restaurátor dolgozott, akik 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. A munkálatok során 1500 liter konzerválóanyagot és csaknem 100 kilogramm különböző színű pigmentet, valamint 5,5 kilogramm aranyat használtak fel. Ezek mellett a múzeumi tér korszerű hűtési-fűtési, valamint modern világítási rendszert is kapott.


A múzeum átfogó felújítása 14 ezer négyzetmétert érint, ami az épület alapterületének mintegy negyven százaléka - közölte Balog Zoltán. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozzátette: a beruházásnak köszönhetően a Román csarnokkal együtt csaknem 2000 négyzetméterrel nőnek a kiállítóterek és a műtárgyraktáraknak is félezer négyzetméterrel több hely jut majd.  Mint elmondta, a következő hónapokban visszaköltöznek a Szépművészeti Múzeum 19. század előtti gyűjteményei, majd az egész épület október 25-én nyílik meg a látogatók előtt egy Leonardo-kiállítással, amelynek a szintén most helyreállított, eddig nem látogatható Michelangelo-terem ad otthont.
Szintén kiállítótér lesz az eddig irodaként működő, mostanra rekonstruált Schickedanz-terem, míg a Román csarnok melletti, frissen felújított tér a múzeumpedagógiát szolgálja majd - emelte ki Baán László.


A Román csarnok helyreállításáról készült videó az alábbi linken tekinthető meg.

gyarapodás, képzőművészet, művészet, tárgy
2018-02-06 08:13