EN facebook

Makovecz Imre életműve előtt tiszteleg a Magyar Nemzeti Múzeum

KIÁLLÍTÁS

2021-11-25 14:00

Közös kiállítással és installációval emlékezik Makovecz Imre halálának 10. évfordulójára a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány. Az ’„ég és föld közötti építészet” - MAKOVECZ IMRE 1935-2011’ időszaki kerítéskiállítás a magyar organikus építészet legnagyobb alakja, Makovecz Imre emléke előtt tiszteleg, halálának 10. évfordulója alkalmából.

 

A múzeum kerítésén elhelyezett tablókon páratlan életművének egy részét mutatják be. A tárlat egy utazó oszlop installációval is kiegészült, mellyel az építész szellemiségét, munkásságát szeretnék közelebb vinni az emberekhez.

 

 

Épületek és idézetek a tablón

 

Összesen negyvennyolc tablón mutatja be a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, Makovecz Imre válogatott életművét a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb tárlata. A Makovecz Imre Alapítvánnyal együttműködésben megvalósult ’„ég és föld közötti építészet” - MAKOVECZ IMRE 1935-2011’ című kerítéskiállításon november 20. és január 15. között megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeum külső kerítésén.

 

A kerítéskiállításon 48 tabló mutatja be Makovecz életét, és életművének egy részletét

 

A fotókiállítás – ami a magyar organikus építészet legnagyobb alakja, Makovecz Imre emléke előtt tiszteleg – tablóin a Makovecz által tervezett templomokról, közösségi épületekről készített fotók, mint például a csíkszeredai római katolikus templom, a sevillai magyar pavilon, valamint az egyelőre csak terveken és maketten látható feltámadás temploma mellett Bartók Béla egyetlen, ám világhírű operájának, A kékszakállú herceg várának díszlete, és ezek tervei láthatók. Emellett a látogatók az adott építményhez kapcsolódó idézeteket is olvashatnak a művésztől azzal a céllal, hogy az adott épületen keresztül még jobban megismerhessék magát az embert.

 

„A képek kiválasztásánál törekedtünk arra, hogy minél átfogóbban mutassuk be édesapám életművét. Úgy hisszük, méltó emléket állítottunk egy nagy művésznek. Ez hatalmas megtiszteltetés, valamint önmagában a Nemzet Múzerumával való együttműködés szimbolikus értékű az alapítvány számára” – mondta Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

 

 

 


Utazó digitális oszlop

 

A kiállítás másik eleme egy olyan utazó oszlop, mellyel a szervezők a mester szellemiségét, munkásságát szeretnék közelebb vinni az emberkehez. A két és fél méter magas installáció mind a négy oldalán fotók és tervrajzok láthatók Makovecz épületeiről, valamint a falakba épített monitorokon különböző digitális tartalmak, tematikus filmek, légi felvételek engednek betekintést e páratlan életműbe.

 

Az oszlopot – mely teljesen külön mozog a kiállítástól – még idén az ország nagyobb városaiban, Tatán, Győrben és Székesfehérváron állítják fel két-három hétre egy frekventált, gyakran látogatott helyszínen. Az utazás jövőre is folytatódik, a Múzeum hamarosan újabb városokba juttatja el a tárlatot.