EN facebook

Ma startol! Több mint 1500 program a Múzeumok Őszi Fesztiválján

MÖF

2018-10-01 08:00

Több mint 1500 program, kiállítások, túrák és interaktív programok várják a közönséget országszerte a Múzeumok Őszi Fesztiválján október 1. és november 11. között.

 

    Az őszi sorozat 1500 programot ölel fel, amelyek 150 helyszínen zajlanak a budapesti múzeumoktól kezdve a tájházakig országszerte - mondta el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a rendezvénysorozatról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

 

    Kiemelte: a szervezők úgy állították össze a programokat, hogy abban a társadalom minden rétegének minden korcsoportja megtalálja az érdeklődésének megfelelőt. Hozzátette: a kínálatot színesíti, hogy a programok a Családok Éve, a Kulturális Örökség Európai Éve és a Nemzeti Kulturális Alap 25. évfordulója köré csoportosulnak.

 

    Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója kifejtette, hogy tavaly az ország mintegy 800 múzeuma és kiállítóhelye több mint 10 millió látogatót fogadott, ami azt mutatja, hogy a fesztivál a maga időszakában ennek nagy százalékát adja, így megállapítható, hogy a társadalomnak szüksége van erre a kulturális intézményfajtára.

 

    Kiemelte: a fesztiválnak az a célja, hogy jobban összekösse a múzeumi világot és a látogatókat. "Ma van egy olyan kínálati oldal, ami minőségi szolgáltatást tud nyújtani a látogatóknak, akiket viszont el kell érnünk. Ezért a magyar múzeumi szakma kialakította azt a három pillért, ami alkalmat teremt arra, hogy a szélesebb közönség szinte minden évszakban tudjon találkozni a múzeumok kínálataival" - mondta, utalva a tavaszi Múzeumok majálisa, a nyári Múzeumok éjszakája és a Múzeumok Őszi Fesztiváljának sokszínű kínálatára.

 

    "Ez a hat hét egyértelműen azt bizonyítja, hogy ez a szféra felkészült arra, hogy a legkülönlegesebb és legextrémebbnek tűnő ötleteket is megvalósítsa, ha az beépíthető az adott látogatói szegmensbe" - fűzte hozzá.

    Cseri Miklós elmondta, hogy a programok különböző tematikák köré csoportosulnak, hogy megkönnyítsék a közönség választását.

 

    Az NKA évfordulójához kapcsolódó Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! - Örökségi barangolások témájában szervezett túrák Európa és ezen belül Magyarország gazdag és sokszínű kulturális örökségére, a helyi értékek megóvásának szükségességére igyekeznek ráirányítani a figyelmet.

 

    A 25 kilométeres gyalogos és kerékpártúrák és 2,5 kilométeres séták a rendezvény ideje alatt folyamatosan teljesíthetők lesznek kulturális örökségtúrák keretében egyénileg, családosan vagy kisebb baráti, munkahelyi közösségek által is. A program célja, hogy a látogatók olyan örökségi helyszínekre jussanak el, amelyek valahogyan az NKA-hoz kapcsolódnak, valamint, hogy erősítse a múzeumok, könyvtárak, levéltárak és a kulturális örökségi helyszínek, települések kapcsolatrendszerét, a helyi múltról szóló ismeretek élményszerű és egyben egészségtudatos bővítését.

 

    A bemutatóterek szerveznek eseményeket mindezek mellett az utazó múzeum, a 16+ múzeumi találkozások, a múzeumi őszbúcsúztató tematikához kapcsolódva, a tanárok napja és az óvodapedagógusok napja kiemelt programokra elsősorban a pedagógusokat várják, de bővített tartalommal jelentkezik idén a Mesterek és alkotók című tematika is, amelyen keresztül a látogató betekintést nyerhetnek művészek, mesteremberek műhelyeiben zajló munkába.

 

    Az iskolai őszi szünetre időzített Múzeumi szünetelő című tematika aktív és eseménydús időtöltést kínál napközis táborokkal, családi programokkal, a Pincétől a padlásig című csoport programjai a színfalak mögé való bepillantásra nyújtanak lehetőséget, és idén is folytatódik az Irodalmi találkozások című programelem is.

 

    Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója arról beszélt: az lenne az ideális, ha a múzeumok természetesen lennének részesei az emberek hétköznapjainak és az is fontos lenne, hogy a gyerekek minél korábban találkozhassanak ezekkel az intézményekkel és az általuk nyújtott tudásanyaggal, hogy később meg tudják különböztetni az értéket az értéktelentől.