EN facebook

Lovagok, tornák, palota, játékok

VISEGRÁD

2017-06-29 14:00

 

Július 7. és 9. között tartják a 33. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. A lovagi tornák mellett több mint 100 program várja a látogatókat.

 

Idén is vannak újdonságok a programban, ugyanakkor Magyarország legnagyobb középkori történelmi fesztiváljának az állandóság a legfontosabb értéke – kezdte a rendezvényről szóló szerdai sajtótájékoztatót Cseke László főszervező, a Pro Visegrád Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, hogy az évről évre visszatérő mintegy tízezer résztvevő is ezt az állandó magas minőséget értékeli.

 

A rendezvény keretét idén is a nemzetközi lovagitorna-bemutatók adják, melyeket több mint 100 program kísér – folytatta a főszervező. A részletekről szólva elmondta: a lovagi tornákon Európa legjobb hagyományőrző csoportjai adnak elő csatajeleneteket, lovas és gyalogos küzdelmeket, de tartanak solymász- és íjászbemutatókat is. A programok között szerepelnek régizenei koncertek, középkori táncbemutatók, komédiás előadások.

A fesztiválon ebben az évben fókuszban kerülnek a V4-országok, hiszen Magyarország vette át az elnökséget. Az ügyvezető beszélt arról is, hogy a visegrádi királyi palota immár szerves része a rendezvénynek és a velük való kapcsolat a palotajátékok fejlődésének irányát is meghatározhatja.

 

Buzás Gergely, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma igazgatója arról számolt be, hogy több kiállítás is nyílik a fesztiválhoz kapcsolódva, egyebek mellett ólomkatonák segítségével idézik meg játékosan a múltat, különleges, multimédiás eszközökkel mutatják be a középkori várakat, de olyan tárlat is lesz, amely kifejezetten a királytalálkozóval foglalkozik. A múzeumigazgató kiemelte, hogy programjaikban a hiteles történeti környezet bemutatására helyezik a hangsúlyt, a látogatók például rekonstruált enteriőröket járhatnak végig a szakszerű vezetéseken, de a reneszánsz látványkonyhát is a hitelesség jellemzi.

 

 

A programokat hagyományőrző egyesületek előadásai színesítik, így például bemutatják a középkori seborvoslást, de lesz katonai és életmód-bemutató is. Félegyházi András polgármester mind a város, mind a fesztivál szempontjából fontosnak nevezte, hogy a magyar elnökség kapcsán középpontba kerülnek a visegrádi országok, melyek a V4 utcában mutatkoznak majd be. 

 

Elmondta azt is, hogy a palotajátékok idegenforgalmi szempontból is a település legjelentősebb eseménye minden évben; a három nap alatt 25-30 ezer vendég érkezik. Ekkora rendezvény a lakosság segítsége nélkül nem valósulhatna meg – mutatott rá –, a helyiek harmada végez valamilyen önkéntes munkát. Az összefogásnak köszönhetően a palotajátékok 2015-ben megkapta az Európai Fesztivál Szövetség legjobb fesztiváloknak járó EFFE-minősítését – tette hozzá. 

 

 

Magyarország legnagyobb hagyományőrző rendezvénye történelmi eseményt idéz fel: Károly Róbert 1335-ben királytalálkozóra hívta a cseh és a lengyel uralkodót, és a találkozó részeként ünnepséget tartottak a vendégek és kíséretük tiszteletére.