EN facebook

Lépcsőszeminárium indul ősztől

2019-07-07 10:00

„Bizonyára mindenki megfigyelte már, hogy a talaj gyakran meggyűrődik, olyanformán, hogy az egyik része a talaj sík felületére merőlegesen, a másik pedig az említett felülettel párhuzamosan helyezkedik el, helyet adva egy újabb merőleges meggyűrődésnek, és ez spirálisan vagy tört vonalakban a lehető legkülönbözőbb magasságokig megismétlődik.” – írja Julio Cortázar Utasítások a lépcső megmászásához című novellájában. 

 

A Lépcsőszeminárium egy 2019 őszére tervezett, négy alkalmas beszélgetés-sorozat, amely során négy kulturális intézmény – a Kassák Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum – lépcsőin üldögélve próbáljuk megmutatni és tudatosítani a kulturális és a közoktatási intézmények között meglévő kapcsolódási pontokat. A diszkusszióban múzeumi szakemberek (kurátorok és muzeológusok), múzeumpedagógusok és gyakorló pedagógusok ülnek le egymással, hogy bepillantást nyújtsanak saját szakterületük gondolkodásmódjába és lépésről-lépésre alakítsák ki közös értékeiket, céljaikat, módszertanukat.

 

 

 Szabó Zsófia munkája

 

S, hogy miért pont a lépcső a legizgalmasabb hely egy szeminárium megtartásához? Mert a lépcsők, a lépcsőház szimbolikus-átmeneti tér, az alászállás és a feljutás tere, a szintek és perspektívák találkozása, a mozgás az ücsörgés és legfőképp az összeköt(tet)ések helye. Tökéletesen alkalmas tehát, hogy megálljunk, és elgondolkozzunk rajta; honnan jöttünk; hová megyünk; kik azok, akikkel egyazon irányba haladunk?

 

 

A Lépcsőszeminárium létrejöttében az irodalomSZEMLÉLET lesz segítségünkre. Ősz felé közeledve újabb részletekkel jelentkezünk, de már most érdmes bevésni a naptárba az alábbi dátumokat.

 

Időpontok, lépcsőházak és kapcsolódó kiállítások

 

szeptember 26. | Magyar Nemzeti Múzeum; Kötődések

 

október 3. | Petőfi Irodalmi Múzeum; CSÁTH*A varázsló halála

 

október 10. | Ludwig Múzeum; Mintázat és dekoráció

 

október 17. | Kassák Múzeum; Kassák!