EN facebook

Legyél a gyakornokunk!

felhívás

2020-01-14 19:00

"Pihenni mentem Németországba s agyonfárasztottam magam.... Nem volt tervem, hogy képeket fogok nézni, – nem is mondhatom, hogy oly lázasan érdeklődném ma már a képzőművészetek iránt, – s mégis! nem bírtam a remekművek mellett elmenni annélkűl, hogy bele ne merűljek.... Így aztán mindennap múzeum: – négy-öt-hat óra naponta, nehéz bundában, állandóan felfelé bámúlva, tehát két nap múlva már megmerevedett nyakkal, – huszonöt-harminc kilométert járva be a termekben egy délelőtt, – halálos fáradtság! Kiszámítottam, hogy Berlinben, Hamburgban, Lipcsében és Drezdában harmincezer műtárgyat néztem meg egy hónap alatt s ebből tizennyolcezret igen alaposan...."

(részlet Füst Milán naplójából)

 

 

Szenvedélyes múzeumba járó vagy? Szeretsz leleassulni* a kiállításokon? Vagy épp minden alkalmat megragadsz, csak hogy egy futó pillantást** vethess kedvenc tárgyadra? Érdekel a kulturális élet, a gyűjteményezés, a muzeológia? Szívesen kipróbálnád a kreativitásod, kritikai hangod? Jelentkezz hozzánk gyakornoknak és próbáld ki magad!

 

Jó példából merítve most a Magyar Múzeumok Online is elindítja gyakornokoknak szóló programját. Első sorban olyan jelentkezőket várunk, akik érdeklődnek a magyar múzeumi élet iránt, rendszeresen látogatnak kiállításokat, jártasak a muzeológiában, szívesen fordítanak és foglalkoznak a kulturális életet meghatározó jelenségekkel.

 

A gyakornoki munka egy fél évre szól, egyszerre 3 gyakornoknak tudunk lehetőséget biztosítani. Ezalatt személyesen is konzultálunk a gyakornokokkal, illetve tartjuk velük a kapcsolatot valamilyen online kommunikációs formában. Gyakornokainknak lehetőséget biztosítunk arra, hogy betekintést nyerjenek szerkesztői munkánkba, változatos témákkal ismerkedjenek, kiállításokat látogassanak és részesei legyenek egy online szakmai magazin életének. 

 

Jelentkezni motivációs levéllel és önéletrajzzal lehet a magyarmuzeumokonline@gmail.com címen. A motivációs levélben az alábbiakat kérjük kifejteni:

  • előzetes tapasztalatok az írás területén (tanulmány, cikk, beadandó)
  • érdeklődési területek múzeumi vonalon
  • a gyakornoki tapasztalat jövőbeli hasznosítása

 

Jelentkezési határidő: 2020. január 31.

 

 

Múzeum, a lassú műfaj címmel a Capa Központban rendeztek kiállítást 2015-ben. Ahogyan Jean-Luc Godard: Külön banda című filmjének múzeumi jelentében is feltűnik a szemlélődő látogató, úgy ez a kiállítás kifejezetten a múzeumi idő fogalmát vette górcső alá, az elmélyülés és lassú figyelem felől mutatva be a múzeum világát. 

 

** Jean-Luc Godard: Külön banda című filmjének emblematikus jelenetében három fiatal rohan végig a Louvre impozáns termein.