EN facebook

Látogatható raktárépületet tervez a londoni V&A Múzeum

2023-06-29 18:00

Viktoria & Albert Museum (V&A) a világ legnagyobb iparművészeti és dizájntörténeti múzeuma, gyűjteménye több mint 2,2 millió műtárgyat számlál. A londoni intézmény jelenleg négy kiállítótérrel üzemel, melyek közül a leghíresebb a központi épület Kelet-Kensingtonban (South Kensington). 2023 nyarát jelentős előrelépéssel tudta kezdeni a múzeum: a legújabb, ötödik helyszín építési munkálatai május végével befejeződtek. A V&A Kelet (V&A East) projekt két külön épületet foglal magában, egymástól néhány percnyi sétára: egy klasszikus múzeumi kiállítóteret, és egy modernebb, látogatható raktárépületet, amely várhatóan 2025 tavaszán nyitja meg kapuit a közönség előtt. – Tóth Áron Benedek utánaolvasott a múzeum terveinek, így most az ő összegző beszámolóját olvashatjuk!

 

Látványterv a raktár épületéről

 

A Lea folyó partján álló raktárépület eredetileg a 2012-es londoni olimpiai játékok médiaszolgáltató központjaként működött, most pedig, több évnyi tervezési és kivitelezési munka után sikeresen átalakították a múzeum számára. Hamarosan megkezdődik a gyűjtemények költöztetése és a látogatható terek berendezése. Az új épületben a tervek szerint 250000 műtárgy kap majd helyet összesen négy emeleten. Az átalakításokat tervező new-yorki építészek a terek kialakításánál figyelembe vették azt, hogy a raktár egyben kiállítótérként is funkcionálhasson: az emeleteken végigfut egy galériás folyosó, ahol a látogatók körbesétálhatnak, a polcok között pedig direkt nagyobb helyet hagytak, hogy a tárgyak kényelmesen hozzáférhetők legyenek. Tim Reeve, a V&A múzeum igazgatóhelyettese külön kiemelte azt, hogy bár számos európai múzeumban ismeretes a “látványraktár” fogalma, ez lesz az első olyan komoly múzeumi gyűjtemény, melyet a közönség vitrinek nélkül tekinthet meg, a valódi raktározási körülmények között.

 

Látványterv a galériáról és a kiállítóterekről

 

A galériák mentén kialakításra került mintegy száz elkülönített kiállítóterület, ahol - a múzeum szándékai szerint - folyamatosan cserélődő időszaki kiállítások kapnak majd helyet. Öt nagyobb belsőépítészeti alkotás pedig állandó otthont kap majd az új épületben, többek között Margarete Schütte-Lihotzky Frankfurti Konyha c. 1926-os installációja, vagy a huszadik század dizájnkultúráját meghatározó Kauffman Iroda, melyet Frank Lloyd Wright alkotott 1936-ban. Itt kerül végleges elhelyezésre Antonio Canova olasz szobrászművész Alvó Nimfa márványszobra is, melyet a művész halála után fejezett be az egyik tanítványa.

 

Antonio Canova: Alvó Nimfa

 

A múzeum célja, hogy a raktárépület megnyitásával bepillantást engedjen a közönségnek a kulisszák mögé, ezáltal megmutassa, hogy milyen komoly társadalmi szerepe van egy múzeumnak a huszonegyedik században. Szeretné bemutatni hogy miként gyarapítják évről évre a gyűjteményt, mi alapján választanak tárgyakat, milyen szempontok mentén csoportosítanak a raktárban, milyen környezeti feltételeket kell teremteniük az egyes anyagoknak, milyen módszerekkel tartósítják, restaurálják a tárgyakat, és milyen szempontok mentén választanak ki műtárgyakat egy-egy kiállításra a hatalmas gyűjteményből. Tim Reeve azt is hangsúlyozta, bíznak abban, hogy ezzel az újdonsággal sokkal szélesebb társadalmi kört tudnak majd megszólítani, különös tekintettel a fiatalokra, akik figyelmét a ‘klasszikus’ múzeumi tárlatok már egyre kevésbé kötik le. Az intézmény szándékai szerint a raktárépület megtekintése után minden látogatónak világos lesz, milyen komoly szakmai munka áll a művészeti örökség gyűjtése, feldolgozása, megőrzése mögött.

 

Margarete Schütte-Lihotzky: Frankfurti Konyha (1926)


A 16000 m2 alapterületű épületben helyet kaptak tanulószobák és stúdiók is, ahol előzetes egyeztetés útján a múzeum lehetőséget biztosít kutatók számára a raktározott tárgyak részletes tanulmányozására, ezzel növelve a gyűjtemények tudományos feldolgozottságát, kihasználtságát. Ezek a kisebb terek alkalmasak lehetnek műhelymunkákra, múzeumpedagógiai foglalkozásokra, workshopokra is - a múzeum ilyen programokkal szeretné megtölteni az új épületét. A V&A Kelet projekt látványraktára várhatóan 2025 tavaszától várja a látogatókat.

 

Forrás