EN facebook

Kocsifeltöréstől az ásatásig

REJTÉLYES KOPONYÁK ZALAAPÁTIN

2018-04-04 12:00

Különleges leletmentésre került sor a közelmúltban Zalaapáti határában, ahol a Göcseji Múzeum munkatársi siettek a rendőrök segítségére. Következzék Szényi Krisztina, a múzeum kommunikációs munkatársának beszámolója a történtekről. 

 

„Kolléganőnk autóját feltörték.

 

A helyszínelést végző rendőrök megemlítették, sietniük kell a vizsgálódással és az adatok felvételével, ugyanis egy furcsa esethez hívták őket Zalaapátiba. Erdészektől bejelentés érkezett, hogy a hosszúfalui horhosban a víz egy emberi koponyát mosott ki a homokos talajból.

 

 

Az is kiderült, régészt keresnek a környéken, akivel közösen eldöntik, az ügy a rendőrségre tartozik vagy inkább a tudományra. A Göcseji Múzeum régészeinek egy emberként csillant fel a szeme, s azonnal felajánlották segítségüket az ügy kivizsgálásával kapcsolatban. Elkísérték a rend őreit Zalaapáti határába, s amint meglátták a helyszínt, egyből sejtették, a területen nem bűncselekmény történt, ugyanis az emberi koponya mellett egy állatit is találtak.

 

A területileg illetékes keszthelyi Balatoni Múzeum - Havasi Bálint múzeumigazgató vezetésével -  és a zalaegerszegi Göcseji Múzeum régészei lelkesen álltak neki a sír gondos kibontásának. Egy avar kori sír bukkant elő: ló és lovasa feküdt egymás mellett az akkori klasszikus elrendezésben. Az elhunyt vélhetően rangosabb személy lehetett, ugyanis nekik járt ki a lovas temetés.

 

 

Térde közé edényt illesztettek, ebbe tették a túlvilági útra szánt ételt. A csontváz elárult egy korábbi sérülést is: a férfi jobb combcsontja egykor törött lehetett, de nem ez a sérülés végezhetett vele, ugyanis ha szabálytalanul is, de a csont még életében összeforrt. Ahogy a térd is deformálódást mutat, s a szakemberek vélelmezik, a lovas erősen biceghetett.

 

A sírból vaskés és bronz övveretek, a ló zablája, a nyereg csatja, a lovas tarsolyának maradványai és egy kengyel is előkerült. A korszak szakértő régésze, Dr. Müller Róbert szerint a lelet a közép avar korból, a 7-8. századból maradt ránk, s nem egy egyedi sírról beszélhetünk, temető lehet körülötte.”

 

 

A feltárt leletek a szakértői vizsgálatokat követően a Balatoni Múzeumba kerülnek, s a restaurálási munkák után hamarosan megismerkedhet velük a közönség.

 

Eke István, a Göcseji Múzeum régész-informatikusa, aki szintén részt vett a helyszíni munkálatokban, elkészítette a régészeti leletek 3D fotórekonstrukcióját, amely az alábbi linken nézhető meg.

látogató, múzeumtörténet, programajánló
2017-08-15 08:29