EN facebook

Kik a F@IMP 2019 magyar díjazottjai?

2019-08-29 15:00

A hét elején már hírt adtunk arról, hogy a Néprajzi Múzeum az egyik díjazottja a nemzetközi elismerést jelentő a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által szervezett AVICOM F@IMP fesztiválnak. A  fesztivál díjátadóját augusztus 28-án rendezték meg Sanghajban. A díjazott alkotók között szép számmal szerepelnek még hazai intézmények, ezért összeírtuk őket. Ismerjük meg, hogy milyen magyar múzeumok részesültek idén a díj általi neves elismerésben!

 

 

Az AVICOM Claude-Nicole Hocquard Nagydíját a Magyar Nemzeti Múzeum kapta egy utazókiállításán megjelenő magyar fejlesztésű "Magic Wall” munkájárért

 

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A tárlat egyik fő attrakciója a magyar fejlesztésű „Magic Wall” volt, amelyen a látogatók interaktív módon kerülhettek közel a bemutatott tárgyakhoz. 

 

 

 

 

Rövidfilm (Short Film)  kategóriában aranyat nyert a Magyar Nemzeti Múzeum kisfilmje, amely a Málenkij Robot Emlékhelyet mutatja be

 

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítóhelye A pokol bugyrai… „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban, a második világháború után tömegesen elhurcolt nők és férfiak számára állít emléket. A kiállításnak otthont adó, Ferencvárosi pályaudvar mellett álló „atombiztos” épület egykor a Magyar Államvasutak légoltalmi óvóhelye és vezetési pontja volt, ma itt található a központi Málenkij Robot Emlékhely.

 

 

 

Rövidfilm (Medium Film ) kategóriában bronz éremmel jutalmazták a Néprajzi Múzeumot

 

A múzeum Tojásgyűjteményének költözés előkészítési munkálatait bemutató, rövidfilm kategóriában díjazott Fragile fényt derít a többezer darabot számláló kényes kollekció érdekességeire, szakmai műhelytitkaira. 

 

 

 

A kreatív installáció bronzérmes díjazottja lett a Petőfi Irodalmi Múzeum

 

Harmadik nemzetközi díját nyerte a Petőfi Irodalmi Múzeum az AVICOM-tól (AVICOM, ICOM International Committee for Audiovisual, New Technologies and Social Media). Ezúttal az elismerést a Csáth-kiállítás tárlóanimációjáért Molnár Eszter Edina, Sidó Anna kurátorok és Mihalkov György látványtervező vehette át Shanghaiban.

 

 

 

 

Dokumentumfilm kategóriában ezüstöt nyert a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és bronzot a Néprajzi Múzeum

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum az I'm from Hungary című alkotásával nyert.

 

 

 

A Néprajzi Múzeum dokumentumfilmje Ribbons and Branches címmel  a Maglód pünkösdi templomdíszítési szokásait mutatja be. A templomok májusfákkal történő pünkösdi díszítése középkori eredetű népszokás, amely a 19. század végére már csak néhány evangélikus településen maradt fenn. 

 

 

 

 

 

A díjazottak teljes listája ITT tekinthető meg.

 

 

A díjátadó ceremónia kisfilmjében itt ismerkedhetünk a győztesekkel:

 

 

A 2019-es beszédet pedig itt hallgathatjuk meg: