EN facebook

Kétszáz éves a futógép

KIÁLLÍTÁS-ELŐREJELZÉS

2017-09-26 08:00

Idén épp kétszáz éve, hogy Freiherr Karl von Drais 1817 júniusában bemutatta, majd augusztusban szabadalmaztatta „Laufmashiene”, azaz futógép elnevezésű találmányát. Ennek apropóján a Közlekedési Múzeum méltó módon kívánja megidézni azt az eseményt, mely keretében Drais újonnan bemutatott szerkezetével megtette első útját útján a Mannheimi városházától a szomszédos Schwetzingen település lóváltó állomásáig, majd vissza. A kerékpár őseként számon tartott masinával a 15 km-es utat a feltaláló kevesebb, mint egy óra alatt tette meg.

 

A Közlekedési Múzeum szeptember 29-én pénteken szakmai nappal, majd 30-án szombaton a kisgyermekes családoknak is kedvezve ingyenes családi nappal állít méltó emléket e jeles eseménynek. A színes programoknak a múzeum tagintézménye, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény biztosít helyszínt. A tematikus napok mellett az intézmény egy megemlékező kiállítást is tervez, melynek megnyitójára szintén a pénteki szakmai napon kerül majd sor. E kiállítás keretei között öt eredeti futógép tekinthető meg, szintén az Öntöde csarnokában, október 14-ig.

 

A kiállítás a kerékpár feltalálásának és kezdeti elterjedésének körülményeit ismerteti, valamint a közlekedési szokásokban, társadalmi szerepekben és kapcsolatokban végbemenő átalakulásokat. A megemlékező összeállítás azért is különleges, mert a Magyarországon található összes autentikusnak tekinthető futógép-másolatot egyszerre állítják ki. Ezeket a járműveket ilyen összeállításban még soha láthattuk együtt. Minden tárgy magyar tulajdonú, közülük három múzeumi tárgy, kettő pedig magántulajdonban van.

 

A futógépeket kezdetben használója testméreteihez (lábainak hosszához) igazodóan egyedileg készítették. Később állítható ülésmagassággal, különböző magasságúak számára is használható járműveket építettek. Hölgyek számára külön változatot készítettek, mely hosszú szoknyában is használható volt. A futógépezés főképp a fiatalok körében volt kedvelt szórakozási forma, közösségformáló ereje a mai napig tovább él a kerékpározásban. Drais futógépét számos grafikán ábrázolták, de korábbi ábrázolásokon is szerepelnek vázra szerelt kerekes szerkezetek, már a 17. század óta találkozhatunk kerékpárszerű ábrázolással.

 

A Közlekedési Múzeum lelkes múzeumpedagógusai ismét színes programokkal készülnek a szeptember 30-án szombaton 10.00 órától kezdődő családi napra. A látogatók kipróbálhatják a papírból készült futóbiciklit, megtervezhetik és meg is építhetik a jövő kerékpármodelljeit, melyeket különböző animációs technikákkal életre is kelthetnek. A kreatív családi műhelyben emellett a kicsik és nagyok biciklit és bukósisakot dekorálhatnak, de elkészíthetik saját látványos és egyedi kerékpáros kiegészítőiket is. Azok a családok, akik kerékpárral érkeznek a helyszínre, tombolasorsoláson vehetnek részt és Közlekedési Múzeumos ajándékokat vihetnek haza.

Mindkét program ingyenes.

 

Részletes program: www.kozlekedesimuzeum/tagintezmenyek

 

Kép forrása: itt érdekes cikkel!