EN facebook

Két „enfarkába harapó kelgyó” - Pinczehelyi Sándor nagyméretű zománcképe a pécsi Modern Magyar Képtárban

TÁRGY

2021-02-18 20:00

A Variációk a Színes városhoz - Zománcművészeti kísérletek a magyar képzőművészetben (1967-1972) című időszaki kiállítás kísérőprogramjaként a Baranya Megyei Fiúnevelő Otthonból áthozva – gondos tisztítás és konzerválás után – a Modern Magyar Képtár állandó kiállításában helyeztük el Pinczehelyi Sándor Két „enfarkába harapó kelgyó” (1946) alkotását.

 

A 2,25 méter magas, 3,60 méter széles, 40 darab, egyenként 45x45 cm-es elemből álló, 1972-ben készült zománcmű piros-fehér-zöld egymásba fonódó színsávjai egy fekvő ∞ alakzat stilizált, négyszögesített átiratát formázzák. Az emblémaszerűen zárt kompozíció a végtelen matematikai jeleként utalhat arra a végtelenre, melyben a mű a formavariációk lezárhatatlan lehetőségeire nyílik.

 

 

A szabadon választható konstrukciók, a fényes zománclapok változtatható elrendezése révén a művészet itt a lehetséges világok sokféleségét csillantja fel, s a kép, a kép határvonalát el nem ismerve önmaga fraktálszerű folytathatóságát jelenti. A variációknak ez a művészi szabadsága – mely a Pécsi Műhely zománcműveit jellemzi – az ábrázolás politikai szabadságának metaforájává vált; itt Pécsett 1972-ben, építészeti ornamentikaként egy fiúnevelő intézet lépcsőházába rejtve. Mert – ironikus sarkítással – a monolit művészetpolitika közegében a művészi pluralizmus demokráciáját megidézve minden végtelen variációjú absztrakt geometrikus mű annak az egyedüli, kizárólagos, variálhatatlan, absztrakt geometrikus leitmotivnak lehetett az ellenlábasa, mely a vörös csillag alakjában ragyogta be a korszakot. (Pinczehelyi Sándor művészetében ezért provokatívan, a sarlóval és a kalapáccsal együtt, a vörös csillag is képzőművészeti motívummá silányult-emelkedett, megszüntetve-megőrizve e jelképek politikai tartalmait.)

 

Pinczehelyi zománcképén zártság és nyitottság egyidejűségével önmagába visszahajolva kígyózó, a piros-fehér-zöld színeket konstruktivista kompozíciójába rejtő alakzat – akár két, egymás mellé helyezett „enfarkába harapó kelgyó” mint a nemzeti absztrakt geometria autarkiája – hagyomány és lelemény dialektikájával játszik a modernitás nyitott, demokratikus mozgásterében.

 

További információ és képek:

https://www.jpm.hu/hirek/2021-02-17-ket-enfarkaba-harapo-kelgyo

 

 

Az elmúlt időszakban az intézmény többször hírt adott arról, hogy több hatalmas zománckép a Modern Magyar Képtár állandó kiállításába került. Ezek közül Ficzek Ferenc és Pinczehelyi Sándor alkotását a Modern Magyar Képtár munkatársai egy alkonykapcsoló segítségével megvilágították, így esténként kívülről megcsodálhatóak.

 

.

design, gyarapodás, képzőművészet, kiállítás, kortárs, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2021-01-06 07:00
állományvédelem, gyűjtemény, képzőművészet, kortárs, tárgy
2021-01-26 07:00
képzőművészet, kortárs, művészettörténet, téma
2021-02-16 20:00