EN facebook

Jobb, mint a film - Moziplakátok a 120 éves Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből

Pop-up plakátkiállítás

2019-09-13 19:00

Pop-up és 120 év – szokatlan páros, mintha egy sétapálcás aggastyán hirtelen szaltót ugrana a főutcán! Reméljük nincs igazunk abban, hogy a múzeum szóhoz sokan a bezártság, ódon mozdulatlanság, poros és unalmas történetek képeit asszociálják. Ha mégis így volna, muszáj előállnunk, felbukkannunk, szokatlan helyszíneken megmutatkoznunk és lehetőleg könnyedén, vonzón, befogadhatón, szóval pop-up! Részünkről nem különösebb attrakció mindez, hiszen mi tudjuk és ismerjük, hogy mennyi bizsergető érdekesség, kivételes szellemi kaland és a legszebb szavaknál többet mondó tárgy halmozódott fel 120 év alatt a Herman Ottó Múzeum gyűjteményeiben. Imádjuk például a gyönyörű moziplakátjainkat: izgalmas látványt nyújtanak érdekes-ismerős nevekkel, világsztárokokkal, színekkel és karakterekkel. Még az is előfordulhat, hogy maga a plakát lényegében jobb, mint a film…

 

A kiállításhoz készült leporelló e sorokkal ajánlja a látogatók figyelmébe az idén alapításának 120. évfordulóját ünneplő Herman Ottó Múzeum a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében megnyíló „Jobb, mint a film” című tárlatát.

 

A Herman Ottó Múzeum Történeti Tárának dokumentációs gyűjteményei mintegy 300 darab moziplakátot és 600 darab moziműsort tartalmaznak. A plakátok jelenleg több gyűjteményi egység részét képezik, illetve jelentős részben még leltározatlanok, így pontos adatokkal csak a teljeskörű muzeológiai feldolgozás után fogunk rendelkezni.

 

Szeptemberben e gyűjtemény darabjaiból nyílik kiállítás a 16. CINEFEST Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválnak otthont adó miskolci Művészetek Házában. A tárlatban kizárólag a filmplakátok közül válogattunk. Ennek egyszerű és kézenfekvő indoka: megítélésünk szerint ez a gyűjteményi egység számíthat a legnagyobb figyelemre és érdeklődésre, értelemszerűen tartalmilag is e plakátok kapcsolódnak leginkább a filmfesztiválhoz. A bemutatásra kerülő darabok kiválogatása azonban már önmagában is jelentős feladatot jelentett, hiszen több válogatási szempont is számba jöhetett. A szakmai szempontokon túlmenően azonban figyelembe kellett vennünk a partner, a CINEFEST szervezőinek az elvárásait is. A végső döntés szerint az idei kiállításba a plakátok grafikai értékük alapján kerültek kiválogatásra. A döntést Dombóvári Ágnes grafikus készítette elő – akinek az egyik szakterülete a plakáttervezés – és a Történeti Tár szakalkalmazottainak bevonásával állt össze a kiállításba kerülő plakátanyag végleges listája. A munka során sikerült olyan kompromisszumra jutni, mely mind a mi szakmai, mind a fesztivál szervezőinek egyéb elvárásaival egybeesett!

 

A ”Jobb, mint a film” című kiállításunk a Művészetek Háza két reprezentatív terében, egyrészt a földszinti aulában – mely általában a sajtótájékoztatóknak, illetve a sajtónyilvános eseményeknek is teret ad – és az emeleti galérián kerül bemutatásra. A rendezés során a hagyományos, a látógató számára könnyen és logikusan követhető kronologikus szempont volt az irányadó. Ennek megfelelően a földszinten az 1930-40-es évek, míg az emeleti galérián az 1950-70-es évek moziplakátjai kerülnek majd kiállításra.

 

Bizonyos szempontból egy szokatlan kiállításról van szó: egy ún. Pop-up kiállításról. E műfaj az elmúlt évtizedben terjedt el az egész világon és hazánkban is egyre gyakrabban találkozhatunk vele. A szó eredeti jelentése: „felugró”. E megnevezést azokkal a kiállításokkal kapcsolatban szokás alkalmazni, melyek a látogatók előtt szokatlan helyszíneken, a megszokottól eltérő tartalommal jelennek meg. A Herman Ottó Múzeum idén első alkalommal mutatkozik be a CINEFEST Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválnak otthont adó Művészetek Házában. Kilépünk a múzeum falai közül és állítjuk ki kincseinket, jelen esetben plakátgyűjteményeinkből készült válogatást a fesztivál helyszínén. Ettől függetlenül a múzeumi szervezet kötelékébe tartozó kiállítóhelyünkön is várjuk az érdeklődőket, hiszen a Déryné utcában található Színész Múzeumban kerül megnyitásra – szintén a filmfesztivál programjához kapcsolódóan – az „Itt tanultunk meg szeretni …játszani …drámázni” című Bessenyei Ferenc emlékkiállítás.

 

 

Végezetül essék néhány szó magáról a plakátról, mint kortörténeti dokumentumról, illetve annak muzeológiai és egyéb, elsősorban művészeti, iparművészeti és kiállításrendezési értékeiről. Kovács Dániel szakértő a következőképpen jellemzi e dokumentumtípust: „Van egy mostohasorsú műfaj, amely rendre kimarad a reprezentatív művészeti összefoglalókból és sajtótermékekből, dacára annak, hogy Magyarországon több mint százéves, fényes történelemmel és számos nemzetközi hírű alkotóval büszkélkedhet. Ez a plakát, és a plakátgrafika. Reneszánszáról ugyan még nem beszélhetünk, de tény: az elmúlt években az igen szűkös kínálat ellenére megnőtt a gyűjtői – illetve a mi, muzeológusi megítélésünk szerint a nagyközönségé is – érdeklődés a plakátok iránt, és a műfaj, igényes, érdekes példányai lassan a hétköznapi lakáskultúra részévé válnak.” Muzeológiai szempontból azonban ettől lényegesen többről van szó: a plakát forrásértéke felbecsülhetetlen! A plakátok egy-egy korszak fontos gazdaság-, művelődés-, politika-, kultúr- és társadalomtörténeti forrásai. A muzeológus egyaránt használhatja kiállítások illusztrációjaként, illetve azok grafikai értéke miatt önálló tárlatok megrendezése esetén is. Megítélésünk szerint a plakát jellegéből fakadóan valószínűsíthetően mindig nagy közönségérdeklődésre tarthat számot.

 

Jobb, mint a film

Moziplakátok a 120 éves Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből

Pop-up plakátkiállítás

CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Miskolc, Művészetek Háza

Időpont: 2019. szeptember 13-22.

Hivatalos megnyitó: 2019. szeptember 14., 1500