Ismeretlen óegyiptomi királyné nevét is megtalálták Szakkarában cseh és egyiptomi régészek

MTI
2019-04-04 12:15

Az egyiptomi Óbirodalom V. dinasztiája egyik magas rangú állami tisztségviselőjének, Kuvinak a sírját fedezték fel továbbá bizonyítékot találtak egy eddig nem ismert királyné létezésére is cseh régészek Szakkara déli részén, Dzsedkaré Iszeszi fáraó piramisegyüttese mellett - közölte honlapján a Cseh Egyiptológiai Intézet.


Kuvi sírhelyét, amelyben megtalálták a főtisztviselő mumifikált testének maradványait is, a Mohamed Megahed egyiptomi régész által vezetett cseh régészeti kutatócsoport találta meg. A hatályos szabályok szerint külföldiek Egyiptomban csak hazai régészek vezetése és felügyelete mellett folytathatnak ásatásokat. Szakkarában jelenleg több külföldi régészcsoport is kutat. A sírkamra falát egy jelenet díszíti, amelyen a főtisztviselő látható egy áldozati adományokkal teli asztal előtt ülve.

 

 

A cseh régészek Kuvi síremléke közelében fekvő nagyméretű pramisegyüttesnél találtak egy feliratot is egy eddig ismeretlen óegyiptomi királynőéről is, aki az V. dinasztia (Kr. e. 2435-2306) utolsó időszakában élt. Szetibhor királyné neve és címei egy vörös márványból készült oszlopba vannak bevésve.

 

A Kuvi-féle temetkezési hely Dzsedkaré Iszeszi fáraó piramisegyüttese mellett található. Régészek évtizedek óta kutatják és vitatják, ki lehetett ennek a rendhagyó piramisegyüttesnek a tulajdonosa, ez egyébként az egyiptomi Óbirodalom legnagyobb eddig ismert királynéi síremléke.

 

 

Cseh régészek az új leletek alapján most bizonyítottnak látják, hogy a piramisegyüttes tulajdonosa Szetibhor, Dzsedkaré Iszeszi fáraó eddig nem ismert felesége lehetett. Ezt jelzi az is, hogy az építmény Dzsedkaré sírhelye mellett található. A királyné konkrét sírkamráját azonban egyelőre nem találtak meg a kutatók.

 

Dzsedkaré Iszeszi Kr. e. 2414 és 2375 között uralkodott. A királynéi sírhely nagy területe és építészeti megoldásai alapján a csehek szerint Szetibhornak meghatározó szerepe lehetett Dzsedkaré trónra kerülésében és uralkodásában.

 

A fáraó ezt valószínűleg azzal is meg akarta hálálni, hogy felesége, a királyné végső nyughelyéül szolgáló építményeket, amelyek megközelítőleg 2435 és 2306 között keletkezhettek, a korábban szokásosnál pazarabb módon készíttette el. A királynéi sírhely templomában például olyan építészeti elemek találhatóak, amelyeket akkoriban csak a királysírokban használtak.

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00