Így instázott volna Juan Gyenes - LUZ&SOMBRA „Meglátni az árnyékot, mint a fényt.” Juan Gyenes (1912- 1995) fotóművészete Győrben

KIÁLLÍTÁS

2020-02-20 15:00

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum is beszállt a #dollypartonschallange hashtaggel fémjelzett legújabb internetes kihívásba. Az intézmény ezt a trendet az egyik készülő kiállításának alkotójával készítette el.

 

A kezdeményezést, ahogy a nevéből is kitűnik Dolly Parton amerikai énekesnő indította el Instagram oldalán. A montázsok célja felhívni a figyelmet arra, hogy egy embernek milyen sok oldala lehet, gondoljunk csak a különböző internetes platformokon található fotóinkra.

 

 

 

 

Az 1940 óta Spanyolországban élő fotóművész igazi "analóg instázó" volt a maga korában, hiszen a vasfüggöny mögött élő magyar családjával papír képekre írt kedves rövid üzenetein keresztül tartotta a kapcsolatot. Beszámolt mindenről, ami az életében fontos volt, a nyaralásoktól elkezdve a legújabb kiállításain át egészen a kislányának felcseperedésével kapcsolatos dolgokig. A Magyarországon élő hozzátartozói, köztük öccse Reményi Gyenes István is így szerzett tudomást Juan Gyenes életének alakulásáról. 2020 januárjában a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Juan Gyenes magyarországi hagyatékával gazdagodott, ezek a fotók adják egyik alapját a márciusban nyíló kiállításnak.

 

A művész munkáiból összeállítandó tárlat közismert és ritkán látott alkotások segítségével meséli el a 20. század jelentős uralkodóit, politikusait, művészlegendáit megörökítő magyar származású világhírű spanyol fotóművész Győrből induló életművét. A tárlat különlegessége, hogy Gyenes fotográfiái mellett az általa leginkább kedvelt spanyol képzőművészek, Pablo Picasso, Joan Miró és Salvador Dali műalkotásai is kiegészítik a kiállításon bemutatásra kerülő különösen gazdag fotó- és dokumentum válogatást.

 

A LUZ&SOMBRA „Meglátni az árnyékot, mint a fényt.” - Juan Gyenes (1912- 1995) fotóművészete című tárlat 2020. március 12-től lesz látogatható a nagyközönség számára egészen június 28-ig.

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00