EN facebook

Honfoglalás kori régészeti kincsek Szentendrén

KIÁLLÍTÁS

2023-04-15 07:00

Díszes tarsolylemezek, íjászfelszerelések, lószerszámzatok, ékszerek, nemesfém viseleti elemek láthatók a megújult MűvészetMalom idei nyitókiállításán. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Ferenczy Múzeumi Centrum közös régészeti tárlatán a korabeli ötvösművészet remekei, köztük a nemrég, Pátyon feltárt különlegesség, a rózsabogár arany-zöld fedőszárnyával díszített veretes tarsoly is látható.

 

A Kárpát-medence 10. századi, honfoglalás kori hagyatékának kiemelkedő leletei a veretekkel, vagy lemezzel díszített tarsolyok. Az övön viselt bőrtarsoly főként a rangos férfi temetkezések melléklete, melyben a mindennapi élet során használt apró tárgyakat, elsősorban a tűzgyújtáshoz használt eszközöket tárolták. A tarsolyok teljes fedőlapját beborító lemezek viseletének szokása már az új hazába költözött magyarok szállásterületén alakult ki, a kalandozó hadjáratok biztosította nemesfémbőségnek köszönhetően. Az övön hordott egykori rangjelző viselet újra reneszánszát éli, a legtöbbször életfa vagy palmetta motívumokkal díszített bőrtáskákat ma is viselik. A szentendrei kiállítás összesen 36 különleges tarsolylemezt mutat be a Kárpát-medence területéről.

 

Az egyedülálló kiállítást Vitályos Eszter miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Révész László DSc régész, muzeológus, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Múzeum tudományos főmunkatársa nyitotta meg.

 

 

 

 

Páratlan együttműködések

 

Az elmúlt évtizedek progresszív beruházási hullámainak hatására számos feltárást végeztek a régészek a kutatás számára eddig ismeretlen területeken, többek között Pátyon, ahol értékes, honfoglalás kori leletanyagra bukkantak. A HelloParks nagy léptékű építkezési munkáit megelőző pátyi feltárásokat a Salisbury Kft. és Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai végezték. Az intézmények, cégek között rendkívül jó együttműködés alakult ki, a cégek nagy erőforrásokat megmozgatva álltak a kiállítás megvalósítása mellé. Köztudott, hogy a természettudományos vizsgálatok rendkívül magas költséggel járnak, ezért kiemelkedő jelentőségű az intézmények segítsége, ahol önköltségi áron végezték el a vizsgálatokat, valamint a szponzoráló cégek támogatása.

 

 

 

Tudományos kutatási eredmények

 

A Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei című tárlat számos érdekességet tartogat: az antropológiai, kémiai, genetikai vizsgálatok eredményei mellett a restaurálás folyamán megismert kutatási adatok is láthatók a kiállításon. Többek között olyan összefüggéseket is feltártak a legújabb kutatások, hogy a sírokban talált leleteknél honnan származhat a selyem a női ruházaton, milyen betegségeket hordoztak magukban honfoglaló elődeink, milyen volt az étrendjük, milyen harci sebeket, lovas sérüléseket szereztek, milyen rokoni kapcsolat fűzte össze őket.

 

 

A kiállításhoz háromnapos nemzetközi régészeti konferencia kapcsolódik a MűvészetMalom új konferenciatermében Árpád népe címmel, melyen a honfoglalás korának új kutatási eredményeit foglalják össze a szakemberek, a nyelvészettől a régészeti leleteken át a történeti vonatkozásokig.

 

 

A megújult MűvészetMalom

 

A Ferenczy Múzeumi Centrum közel 224 millió forint támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától a MűvészetMalom középső szárnyának felújítására. Az épület felújítási költségeihez Szentendre önkormányzata és a Ferenczy Múzeumi Centrum szintén hozzájárult. A 2023 tavaszán befejeződött munkák során a MűvészetMalom középső részében elkészült a falak utólagos szigetelése, zárttá és védetté váltak az eddig nyitott terek, elegáns, korszerű konferenciaterem és múzeumpedagógiai foglalkoztató nyílt. Az emeleten hamarosan egybefüggő, közel 400 négyzetméteres kiállítótér fogadja a látogatókat. A középső szárny átalakítási, korszerűsítési terveit az XYZ Design Labor végezte.

 

 

 

A kiállításhoz kapcsolódó programok, kiadványok

 

A Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei kiállításhoz szakmai tárlatvezetések, lovas- és íjászbemutató, régészeti beszélgetések, családi programok kapcsolódnak. A kiállításhoz magyar és angol nyelvű kiállítás-vezető katalógus, az Árpád népe - A magyar honfoglalás kor kutatásának legújabb eredményei szimpóziumhoz absztraktfüzet jelent meg.

 

 

A kiállíás kurátorai:

Giedl Dániel, Dr. Rajna András - Ferenczy Múzeumi Centrum

Dr. Virágos Gábor, Dr. Révész László - Magyar Nemzeti Múzeum

 

 

A tárlat 2023. április 14-től szeptember 17-ig, csütörtöktől vasárnapig, 10:00-18:00 óra között látogatható.

 

 

Fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

emlékezet, kiállítás, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, múzeumpedagógia, programajánló, régészet
2022-06-24 07:00
állományvédelem, beruházás, ipari örökség, látogató, téma
2021-12-05 07:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, programajánló, téma
2023-03-23 07:00