EN facebook

Hol van a világ legnagyobb kajak-kenu múzeuma?

Kiállítás

2022-08-12 07:00

Igazi nyári kérdés, amely a vízi sportok rajongóin túl is sokak számára fontos lehet! A Kanadai Kenu Múzeum, amely a Williams-szerződések első nemzeteinek hagyományos területén, az ontariói Peterborough-ban található, a világ legnagyobb kenu-, kajak- és evezős vízi járműgyűjteményét őrzi. A több mint 600 darab vízi járműnek és történeteiknek kulcsszerepe van a kanadaiak közös múltjáról és közös jövőjéről szóló párbeszédben, és az őket őrző múzeum hamarosan új épületet kap.

 

Kanadába nem könnyű egy kiállítás megtekintése miatt átruccanni. Szerencsére a Kenu Múzeum azokra is gondol, akik nem tudják meglátogatni az intézményt: digitális anyagaik a világ bármely pontjáról elérhetőek. 

 

 

Az intézmény különös értéket képvisel Kanadában: a szenátus 2013-ben például nemzeti jelentőségű kulturális étékké nyilvánította a múzeumot és gyűjteményét, most pedig a várhatóan 2023-ban megnyíló új múzeum építése zajlik.

 

 

A múzeum új kiállítása alapvetően társadalmi mozgalom. Mivel az első kajakok és kenuk készítése a kanadai őslakossághoz kapcsolódik, ezek a közlekedési eszközök egyúttal az őslakos kultúra, hagyományok, tudás szimbólumai, a róluk való közös gondolkodás pedig a párbeszéd jelképe. A múzeum ezért olyan együttműködéseket alakított létre, amely során közös munkafolyamatokat alakított ki a különböző közösségekkel.  Az intézmény felkérte az őslakosokat, hogy aktívan vegyenek részt a fejlesztési folyamatokban, és saját hangon osszák meg a történeteiket. Az elkötelezettséget mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az új múzeum külső és belső jelzései a francián és angolon kívül a helyi őslakosság nyelvén is elkészülnek.

 

 

Az új múzeum a gyűjtemény egészének bemutatására törekszik egy 20 ezer négyzetméteres kiállítótérben, de lesz egy tóparti rendezvény és oktatási központja, kézműves kenuépítő műhelye, könyvtára, kutatótere, valamint szabadtéri oktatási programot lehetővé kenuháza dokkokkal.