EN facebook

Herba teadélután a Herrich-Kiss villában

2019-08-11 14:00

2019. augusztus 3-án a Bókay-kerti XVIII. kerületi Kézműves Sörfesztivál kísérőprogramjaként a gyógy- és  fűszernövényekkel ismerkedhettek a látogatók a Tomory Lajos Múzeumban. Délután 3 órától este 9 óráig felnőttek és gyerekek együtt készíthettek teafiltert, fűszersót, teázhattak, játszhattak a kertben, élvezve a jó időt. A múzeum első ingyenes teadélutánjára sokan kíváncsiak voltak.

Az első látogatók már 15 órakor megérkeztek az épülethez, ahol frissítő limonádé várta őket. A teraszon ettől kezdve egészen estig folyamatosan készültek különféle alapanyagokból összeállított kreatív teafilterek mandulával, kókusszal, almaszirommal megbolondítva. Nagy sikert arattak a gyógyitalok: az érdeklődők ötféle teát kóstolhattak meg, miközben megismerkedhettek azok jótékony hatásaival. A melegre való tekintettel legjobban a citromfű- és a mentatea fogyott,
ismertségének köszönhetően pedig legkevésbé a kamilla. Az udvaron a látogatók különféle fűszereket ismerhettek fel illat alapján, de gyárthattak fűszerjelölőt is parafa dugó segítségével. Rendkívül népszerű volt a fűszersó készítés: egy előre megadott recept alapján provance-i keveréket készíthettek a leglelkesebbek, de emellett rengeteg izgalmas, rögtönzött fűszersó is született. A Látványraktárban a látogatók élvezettel kutatták fel a vitrinekben rejtőző, teázással kapcsolatos tárgyakat: a játékban résztvevők apró ajándékot, a Herrich-Kiss villát eredeti pompájában ábrázoló képeslapot kaptak. Míg a felnőttek alkottak, a gyerekek színezhettek, rajzolhattak, focizhattak a füvön, vagy éppen a játszószőnyegen hemperegve élvezhették a délutánt.

 


Az épületben tartott tárlatvezetéseken szintén nagy számban vettek részt az érdeklődők. A legnépszerűbb időpont a 16 órás vezetés volt. Heilauf Zsuzsanna intézményvezető részletesen mesélt az épület múltjáról és jelenéről, valamint bemutatta a Kondor Béla kiállítást, a Látványraktárat és a szépülő kertet is.

A program egészen 21 óráig tartott. A teadélután előkészületeit és lebonyolítását a múzeum munkatársaival együttműködve az országos Nyári diákmunka programból finanszírozott diákmunkások segítették.