EN facebook

Helytörténet a Hegyvidéken

PROGRAMAJÁNLÓ

A műemlékvédelem alatt álló, egykori lóvasút-végállomás felújított épületében működik Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény. Budapest XII. kerületében a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és a Hegyvidéki Galéria folyamatosan várja látógatóit. Néhány aktuális programlehetőség.


Zugliget története – Helytörténeti kiállítás

 

A kiállítás a több száz éve Zugliget néven ismert városrész történetét mutatja be, régi képek és dokumentumok segítségével, amelyeken keresztül a régmúlt idők hangulatát és történeteit a lehető legjobban megismerhetik és átélhetik a látogatók. A tárlat három nagy téma szerint mesél Zugliget múltjáról. Az első rész a közlekedés történetéről és ehhez kapcsolódóan a Lóvasút épületéről szól, a második egység a zugligeti vendéglátás múltját mutatja be, a kiállítás záró egysége pedig általános képet ad Zugligetről. Az egykori sportélet, a természetjárás, az 50 éves működését ünneplő Libegő, vagy a hajdani oktatás és a zugligethez kapcsolódó írók és költők munkáin keresztül megismerhetjük az egykori kulturális élet színes palettáját.

A látogatók a kiállítás megtekintésével komplett képet kaphatnak Zugliget sokszínű múltjáról a középkori kezdetektől egészen a XX. század végéig.

 

A kiállítás 2020. február 5-től, díjmentesen látogatható!

 

Nyitvatartás: Szerda-Vasárnap: 10-18-ig.

 

Tárlatvezetést kérni és érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet:

info@hegytortenet.hu

tuske.tamas@hegytortenet.hu

+36 (70) 426-9807

 

Múzeumpedagógiai foglalkozás a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben

Családi alkotóműhely

 

Minden hónapban egy vasárnapon, szeretettel várjuk a családokat alkotóműhelyünkbe, ahol az érdeklődők kreatív foglalkozás keretében ismerkedhetnek meg a Hegyvidék izgalmas történetével, híres alakjaival és érdekességeivel.

 

A februári családi alkotóműhely során a "Zugliget története'' című kiállításhoz kapcsolódóan alkothatnak kicsik és nagyok, régmúlt idők zugligeti képeslapjait újra gondolva és felhasználva ismerkedhetnek kerületünk örökségével, egykori és mai helyszínekkel, épületekkel.

 

Időpont: 2020. február 16. (vasárnap), 10:00-11:30

Helyszín: Lóvasút - Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény (1121 Budapest, Zugligeti út 64.)

 

A programot az óvodás és általános iskolás korosztály számára ajánljuk.

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Érdeklődni és jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:
e-mail: tuske.tamas@hegytortenet.hu
+36 (70) 426-9807

 

Helytörténeti Előadás a Hegyvidék Galériában

A Fácán vendéglő igaz története


Budapesten számos híres étterem és fogadó működött az elmúlt századokban, de mind közül a zugligeti Fácán vendéglőt tartották az egyik legkellemesebbnek. Krúdy Gyula a Nagy kópé című regényében a város legszebb mulatóhelyének nevezte, de már az 1800-as évek elején is számos előkelőség járt ide mulatni. Megfordult itt Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, Toldy Ferenc, Barabás Miklós, Bajza József és sok más híresség. Az előadás a Fácán vendéglő új levéltári kutatásait mutatja be, ami sok eddig ismeretlen képpel és tervrajzzal lesz színesítve.


Az előadást Földváry Gergely történész tarja.

 

Időpont: 2020. február 5. (szerda), 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.)


Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Érdeklődni és jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

e-mail: tuske.tamas@hegytortenet.hu

+36 (70) 426-9807

díj, közlekedés, látogató, téma
2019-07-09 19:00