EN facebook

Hagyományőrző és szórakoztató programok Szolnok napján

2019-08-27 19:00

A kiállítások, koncertek mellett katonazenekari fesztivál, mécsesúsztatás, fegyverbemutató is színesíti a Szolnok napja elnevezésű rendezvényt, amelyet augusztus 29-től szeptember 1-ig tartanak a Tisza-parti városban.

 

A város életében a vasút 1847. szeptember 1-e, a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal átadása óta meghatározó szerepet tölt be. A hagyományokhoz híven a helyi civil szervezetek, szolgáltatók, öntevékeny csoportok, partnerek kapnak bemutatkozási lehetőséget a rendezvényen. 


Csütörtökön kora este, a Zounok Ispán-szobornál tartja hagyományos mécsesúsztatást a Rotary Club Szolnok. Pénteken délelőtt és kora délután a Szolnok napi emlékhelyeken koszorúzásokat tartanak, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban a Szolnoki festők Szolnok napján című kiállítást nyitják meg.


Molnár János őrnagy, a Légierő Zenekar Szolnok karmestere elmondta: péntek délután a Tiszai hajósok terén kezdődik a XXIV. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztivál, amelyen a debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekarok, a szentendre Altiszti Akadémia Zenekara és a házigazda 50 éves Légierő Zenekar Szolnok lép fel. 


Hajnal Anna, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ szervezési csoportvezetője elmondta: szombaton a Szapáry úton, a Kossuth Lajos úton és a Hild téren a Szolnok napi forgatag kínál programot. A Szapáry úton a Szolgáltató város projekt partnerei mutatkoznak majd be és a Civil kavalkád egész napos színpadi programjai szórakoztatják majd a látogatókat.


A Kossuth Lajos úton az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár az alakulatnál rendszeresített kézi- és mesterlövész-fegyvereket, géppuskákat, harcászati felszereléseket és gépjárműveket mutatja majd be.
A MÁV Nosztalgia Kft. a Nyugati pályaudvarról különvonatot indít Szolnokra. A nosztalgiakocsikból álló szerelvény a szolnoki vasútállomás után gördül majd a RepTár múzeum kapujához, az egykori Ó-Szolnok vasútállomásra, ahol a 2017-ben felállított "170 éves a Pest-Szolnok vasútvonal" emléktáblát is megkoszorúzzák.


Aba-Novák Vilmos, az Aba-Novák Agóra névadója születésének 125. évfordulója alkalmából emléktáblát avatnak kora délután az Agóra közben, majd 40 év - ezer élmény címmel nyílik az Aba-Novák Agóra háztörténeti jubileumi kiállítása. Az érdeklődők megkóstolhatják majd Szolnok 944 szeletes tortáját is, este pedig koncerteken vehetnek részt.
Vasárnap délután az Agóra Galérián a Jászkun Fotóklub Utazás a világ körül - 2019 című fotókiállítása nyílik majd meg egyebek mellett. A részletes programról a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ oldalán lehet tájékozódni.

helytörténet, kiállítás
2019-08-14 08:48
látogató, téma
2019-08-26 18:00