EN facebook

Hagyomány – múzeum – élmény. Múzeumok Éjszakája a Vajdahunyadvárban

KIÁLLÍTÁS

Június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján a Vajdahunyadvárban 140 székely gyermek lép fel és hozza el a magyar és az egyetemes kultúra zenei értékeit eredeti népdalok, népdalfeldolgozások, történelmi énekek, valamint klasszikus darabok formájában.

 

„Nótánk szálljon, ily szép nap csak ritkán virrad ránk”

 

Ez a mottója a Szentegyházi Gyermekfilharmóniának, vagy ahogy sokan ismerik, a „Fili”-nek, amely idén alapításának 40. évfordulóját ünnepli. Magyarországi koncertsorozatuk egyik állomása a Vajdahunyadvár lesz, ahol a Múzeumok Éjszakája különleges programjaként hallhatják őket az érdeklődők.

 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum a 2022. évi Múzeumok Éjszakája központi programjaként hangversenyt és kiállítást rendez. Ezen az estén megnyitjuk a Megörökített székelység című kiállítást. A rendezvényt és a kiállítást Dr. Nagy István agrárminiszter nyitja meg.

 

A székelyföldi énekkar karnagya Haáz Sándor úr. A homoród-menti székely gyermekekből álló száztagú énekkart szintén gyermekekből álló, negyven fős szimfonikus zenekar kíséri. Repertoárjukban eredeti népdalok, népdalfeldolgozások, történelmi énekek, valamint klasszikus darabok is szerepelnek. A Gyermekfilharmónia elsődleges feladatának tekinti a nemzeti, főként a székely kultúra ápolását, a helyi zenei hagyományok őrzését és közvetítését. Az együttes vezetése emellett pedagógiai célokat is követ: tudatában van annak, hogy a közös éneklések és zenélésnek mekkora szerepe van a gyermekek érzelmi és jellembeli fejlődésében, a helyi közösség-teremtésben.

 

A Fili egész Székelyföld egyik jelképévé vált az elmúlt évtizedekben. A Gyermekfilharmónia a szentegyházasfalvi 1.sz Általános Iskola (ma Mártonffi János Iskola) tehetséges diákjaiból alakult.1982-ben a tanévzáró iskolaünnepély alkalmával a Haáz Sándor zenetanár által betanított amatőr iskolai rézfúvós-együttes, vonós-együttes és iskolakórus közösen szólaltatott meg néhány részletet ismert klasszikus művekből. Az egyedi hangzás és a nagy közönségsiker az új keletű együttest további munkára ösztönözte.Az együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet. Ma már vannak olyan székely családok, amelyeknek három generációja is tagja volt a Filinek.

 

Rendszeresen fellépnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, 1990 óta minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. 1990-ben jutottak első ízben külföldre: először Magyarországra, majd a Kárpát-medence többi magyarlakta országába, 2010 után a magyar kormány támogatásával számos nyugat-európai országban és a tengerentúlon, Kanadában is felléptek. Nagy sikert arattak 2011-ben a „Gyermekhangok Európáért” turné keretében Brüsszelben a belga és az európai parlamentben.A turnékon a gyermekek útinaplót vezetnek, melyek sikeres mondatai helyet kapnak a Filharmónia honlapján. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is komoly hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek.


A 2022. nyári turné útvonala, koncertek: Szilágyperecsen - Budapest Szent Imre templom - Budapest Vajdahunyad vára - Veresegyház - Nagykanizsa - Olaszfa - Egerág

 

Elismeréseik: Magyar Örökség Díj (2003); Bartók Béla Emlékdíj (2006);


ifj. Haáz Sándor, karnagy, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, Polgári tagozata (2011); Rotary-díj (2018); Fiatalok a Polgári Magyarországért díj (2019)

 

 

Új időszaki kiállítás nyílik

 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Múzeumok Éjszakája programjának központjában az erdélyi székelység áll. Ezen az estén nyílik a Megörökített székelység című kiállítás.

 


A kiállítás egyik vonulata az 1920-as évektől az 1950-es évekig készült archív fényképekből válogat. A fényképek a homoród-menti Szentegyházán készültek. Egy falubeli fényképező, minden bizonnyal egy amatőr fényképész készítette őket. A székely közösség tagjaként beállított családi képeket és életképeket is megörökített. Fényképei által nemcsak az egyes emberek vagy a családok képei maradtak ránk, hanem sugárzik belőlük a székely falusi emberek sorsa is.


A kiállítás másik vonulata 20. század eleji székely viseleteket ábrázoló grafikákat és festményeket tartalmaz. Haáz Rezső, a kiváló pedagógus és néprajztudós kitűnően rajzolt, festett. Az általa a 20. század elején készített grafikákon és festményeken egyrészt gyönyörű székely viseleteket, másrészt a székelyekkel együtt élő népek, népcsoportok viseleteit láthatjuk.

gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz, technika, természet
2022-06-08 18:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, programajánló
2022-06-25 11:00
látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, múzeumpedagógia, programajánló, tárgy, technika
2022-06-17 14:00