EN facebook

Háborúban sem hallgatnak a múzsák

GYARAPODÁS és PROGRAM

2019-12-03 07:00

Az idén alapításának 120. évfordulóját ünneplő Herman Ottó Múzeum Történeti tára az elmúlt években különös hangsúlyt fektetett arra, hogy méltó módon ápolja az első világháború emlékét. A „Nagy háború” centenáriuma kapcsán számos kiállítást és közművelődési programsorozatot szervezett. Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a „Háborúban sem hallgatnak a múzsák” című rendezvénysorozat, mely a művészeteken keresztül igyekszik bemutatni a korabeli eseményeket. Az idei téma: élet a hadifogságban.

 

 

A programsorozat megrendezését két kiemelkedő jelentőségű gyűjteménygyarapodás tette lehetővé. Az örökösök nagylelkű felajánlása által került a múzeum birtokába az ún. Halmay-hagyaték. Dr. Halmay Béla (1881 – 1953) 1935 és 1938 között Miskolc város polgármestere volt. Unokái 2019-ben családi fényképekkel, Halmay Bélát ábrázoló olajfestménnyel, nagyapjuk I. világháborús hadifogságának – Halmay tízeshonvéd főhadnagyként 1915 és 1922 között hét évet töltött a szibériai Krasznojarszkban – rekvizitumaival gyarapították a Herman Ottó Múzeum Történeti tárát. A rokonság és a múzeum együttműködésének köszönhetően 2019 folyamán emléktábla került a Halmay család avasi borházára, továbbá elkészült, majd a miskolci filmfesztiválon egy animációs film is bemutatásra került.

 

 

Szintén egy magánszemély önzetlen ajándékozásának köszönhetően került a múzeum gyűjteményébe a szibériai pjescsankai hadifogolytáborból származó újsággyűjtemény. Ebben többek között megtalálható A Magyar Fogoly Színpad (1915-1916) című színházi lap összes száma lefűzve, illetve több politikai és karikatúra újság egy-egy száma.

E két rendkívüli jelentőségű gyarapodásra épült a mostani program, melyben helyet kapott zenei, színházi és tudományos előadás, szakmai workshop, valamint számos iskolában bemutatásra kerül egy pályázati forrásból megvalósuló roll-up kiállítás, tematikájában ahhoz kapcsolódó múzeumi órákkal. Mindennek megvalósításában, amint az az elmúlt években megszokottá vált, Miskolc kulturális életének kiváló művészei működnek közre. A szakmai programokin pedig országos közgyűjtemények nyújtanak segítséget: a Hadtörténeti Intézet és Múzeum és az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum. A múzeum fontos szakmai partnere az első világháború kutatás terén kiemelkedő eredményeket felvonultató, a hazai szakmát összefogó nagyhaboru.blog.hu szerkesztősége. A programokat ezúttal is az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja.