EN facebook

GSM – Generációk Saját Mobiljai – Mobiltörténeti kiállítás nyílt a Piarista Múzeumban

2019-12-17 17:00

A közelmúltban „GSM - Generációk Saját Mobiljai” címmel rendezett időszaki kiállítást a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával a Neumann Társaság múzeumában (NJSZT ITK, Szeged) a magyarországi GSM mobilszolgáltatás 25 éves évfordulója alkalmából. A tárlat ősszel a túrkevei Finta Múzeumban vendégszerepelt, november végétől pedig budapesti helyszínen is, a Piarista Múzeumban (1052 Budapest, Piarista u. 1.) három hónapon át megtekinthető lesz.

 

 

A kiállítás szervezői négy budapesti magángyűjtő (Csernák Márton, Domokos Zoltán, Novák László, Szepes György, Mobilmementók baráti kör) és egy szegedi mobilgyűjtő (Ördögh Zoltán, Retromobil) több ezer darabos gyűjteményéből válogatták ki az elmúlt huszonöt évben piacra dobott legérdekesebb készülékeket, amelyek között a látogatók saját egykori mobiltelefonjaikat is jó eséllyel viszontláthatják. A népszerű modellek mellett számos ritka, „egzotikus” készülék, prototípus is helyet kapott a tárlaton; megtekinthető lesz például egy olyan, táskányi méretű, analóg Motorola mobiltelefon, amilyennel az első magyarországi mobilhívást indította el Bod Péter Ákos, akkori ipari és kereskedelmi miniszter 1990. október 15-én. A kiállítás látogatói több tucatnyi különleges formatervezésű készüléken keresztül kapnak arról izgalmas képet, hogyan jutottunk el a külső antennás, nyomógombos készülékektől, napjaink teljes érintőképernyős okostelefonjaihoz, és hogy a dizájn mellett mekkora volumenű technikai fejlődésen ment keresztül a mobiltelefon-gyártás.

 

A Piarista Múzeum, mint tanító szerzetesrendhez kapcsolódó gyűjtemény, minden olyan kiállítást szívesen lát és fogad be, amely közel áll a diákok, fiatalok világához. Egy ilyen átfogó, színvonalas mobiltörténeti kiállítás pedig igazán érdekes lehet a Z-generáció számára is, akik már az okostelefonok világában szocializálódtak.

 

A kiállítás 2020. február 29-ig látogatható hétköznapokon 10 és 18 óra között, előzetes bejelentkezéssel, amelyet a muzeum@piarista.hu e-mailcímen lehet megtenni.

 

kiállítás, tárgy, technika
2019-04-18 18:00
emlékezet, felhívás, helytörténet, látogató, programajánló
2019-12-16 16:00
kiállítás, kortárs
2019-12-15 17:00