EN facebook

Gondoskodó gyakorlatok - Szimpózium zárja a Ludwig Múzeum Vigyázat, törékeny című kiállítását

FELHÍVÁS

2023-12-17 16:00

A Gondoskodó gyakorlatok szimpózium a Ludwig Múzeum Vigyázat, törékeny – Handle with Care című kiállításának záróeseménye, annak felvetéseit, eredményeit, továbbvitelének lehetőségeit szeretné megvitatni, valamint magyar és nemzetközi szakemberek tapasztalatait, a témával kapcsolatos koncepcióit bemutatni.

 

Ahogy a kiállítás is egy kurátor, művészettörténész (Popovics Viktória) és egy múzeumpedagógus, képzőművész (Dabi-Farkas Rita) együttműködésében valósult meg, úgy a szakmai nap célja is az, hogy különböző tudások, tapasztalatok és szempontok találkozzanak.

 

A tárlat egyik újítása – melyet a szimpózium keretében is szeretnénk megvitatni –a Könnyen Érthető Kommunikáció (KÉK) alkalmazása a kiállítótérben, amely lehetővé teszi, hogy a szöveges információk szélesebb közönség számára is hozzáférhetőek legyenek.

 

A szimpózium másik fontos témája a fogyatékkal élő, akadályozott és a perifériára szorult társadalmi csoportok behívása a múzeumba, valamint a kulturális intézmények társadalmi felelősségvállalásának kérdése. Hogyan lehet szociális ügyeket a képzőművészet eszközeivel felszínre hozni, a tanulságokat levonva hogyan lehet befogadó múzeumi környezetet teremteni, javulást célzó programokat létrehozni?

 

A Vigyázat, törékeny ∞ Handle with Care című kiállítás záróeseménye 
 
2024. január. 16., 9.00-18.00, Ludwig Múzeum
 

 

A dilemmák, nehézségek, hiányok (és hiányosságok) megfogalmazásán túl szeretnénk előremutató törekvéseket, már megvalósult programokat, modelleket és jó gyakorlatokat is bemutatni, a gondoskodó múzeum eszméjét közös gondolkodás tárgyává emelni.

 

A szimpózium egyik kiemelt meghívott előadója Elke Krasny, kurátor, teoretikus, a bécsi Képzőművészeti Akadémia professzora, számos könyv és publikáció szerzője, többek között a Curating with Care (London: Routledge 2023) című kötet szerkesztője.

 

A szimpóziumon a rövid, elméleti és gyakorlati szempontokat felvonultató előadásokat követően olyan workshopokat, műhelyfoglalkozásokat kínálunk, ahol konkrét, gyakorlatban is használható módszereket és technikákat ismerhetnek meg a résztvevők.

 

A szimpózium szervezői: Dabi-Farkas Rita és Popovics Viktória

 

Az idegennyelvű programokhoz biztosítunk szinkrontolmácsot.

 

Részvételi díj: 3000 FT (amely tartalmazza a szendvicsebédet és a szünetekben kínált frissítőket és kávéfogyasztást).

 

Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük, jelezze részvételi szándékát ezen az űrlapon!

 

Regisztrációs határidő: 2024. január 8.
Jegyvásárlással együtt érvényes a regisztráció!
 

 

További információ és részletes program

 

Támogatók: NKA, Osztrák Kulturális Fórum