EN facebook

Gábor Áron rézágyúja és a nemzeti ünnep programjai a Budavári Palotanegyedben

PROGRAMAJÁNLÓ

Különleges kiállítás nyílt a nemzeti ünnep alkalmából az újjászületett Főőrség épületében, a Budavári Palotanegyedben. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulóján a szabadságharc székely ágyúöntő hősére, Háromszék önvédelmi szabadságharcának legendás alakjára emlékezünk. A „Lészen ágyú!” – Gábor Áron és a székely hősiesség című kiállításon az egyetlen megmaradt Gábor Áron-féle ágyú mellett katonatisztek fegyverei és egyenruháinak darabjai, zászlók, használati és emléktárgyak láthatók, amelyek közelebb hozzák a szabadságharc és az azt követő megtorlás időszakát, a nemzeti hősök börtönben töltött éveit.

 

Az újjászületett Főőrségben kávéházi hangulat és gasztrokínálat, illetve kulturális rendezvény- és kiállítótér kínál kellemes időtöltést a Várban élőknek és az ide látogatóknak. Az épület ad otthont a Magyar Királyi Nemesi Testőrség történetét bemutató magángyűjteménynek, amely a falakon jelenleg is látható több száz archív fotó és festmény reprodukciójával idézi fel a testőrségek 260 éves történetét, az 1760. évi alapítástól kezdődően a megszűnésig.


Az emeleti kiállítótérben látható a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Várkapitányság rendezésében a „Lészen ágyú!” című kiállítás (ld. a borítóképen).

 

 

 

Vershaza címmel az Országos Széchényi Könyvtár társkiállítása pedig a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal összefüggéseinek bemutatására vállalkozik.

 


A 2022. március 11-től június 12-ig látogatható tárlat mindennap 10 és 18 óra között várja az érdeklődőket, jegyvásárlásra online és a helyszínen is van lehetőség. A „Lészen ágyú!” kiállítás jegyével a Vershaza tárlat és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállításai is kedvezményesen látogathatók.

 

 

 


A Budavári Palotanegyedben további ingyenes hagyományőrző és családi programok, kiállítások, valamint irodalmi előadások várják az érdeklődőket az ünnepi hosszú hétvégén. A Várkert Bazárban, a Csikós udvaron és a Budavári Palotában is számos érdekességgel készülnek a látogatók számára.

 

 

A Hauszmann-sztori

 

2021 májusától A Hauszmann-sztori kiállítás mutatja be a Budavári Palotanegyedben a 19-20. század fordulóján történt és a Nemzeti Hauszmann Programban ma zajló nagyívű fejlesztéseket. Multimédiás technológiával, a régmúlt felelevenítésével tárul fel a városrész fénykora, amikor a dualizmus időszakában Hauszmann Alajos újraálmodta a Királyi Palotát és környezetét. A fénykor mellett megismerhetők a világháborús pusztítások, a kommunista időszak tudatos rombolása, illetve a Budavári Palotanegyed mai újjászületése is.


A tárlat frissített fejlesztési tartalommal 2022. március 11-től új helyszínen, a Budavári Palota déli összekötő szárnyában látható, az újjászületett Szent István-terem feletti kiállítótérben. A kiállítás a Szent István-terembe váltott belépőjeggyel látogatható keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

 


Huszárjárőrök a budai Várban

 

Múltidéző huszárjárőr-szolgálat indult március 11-én a Nemzeti Lovas Díszegység, a Honvéd Huszár Díszalegység, illetve a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség lovasaival. A huszárjárőrök jelenléte a Budavári Palotanegyedben népszerű turisztikai látványosság honvédelmi hagyományaink és kulturális értékeink megőrzésének jegyében.



Március 12-15. (szombat-kedd)
Budai Várséták – Nem engedünk a ’48-ból!

 

A Nem engedünk a ’48-ból! című sétán az érdeklődők bejárhatják az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban. Megnézhetik, melyik épületből szabadította ki a forradalmi tömeg Táncsics Mihályt, megtudhatják, hogyan erősítette meg a Vár védelmét Heinrich Hentzi generális és miként készítette elő a támadást Görgei Artúr tábornok, valamint azt is, pontosan hogyan zajlott az 1849-es májusi ostrom. A Budai Várséták programján március 12. és 15. között díjmentes regisztrációs jegy megváltásával lehet részt venni, amelynek részleteiről a budaivarsetak.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

 


Március 15. (kedd)

 

Március 15-én egész nap ingyenes programokkal várjuk a látogatókat a budai Várban és a Várkert Bazárban. A nemzeti ünnep alkalmából az összes kiállítás díjmentesen lesz megtekinthető – így a Szent István-terem, A Hauszmann-sztori és a „Lészen ágyú!” kiállítás is.


Huszártábor a Csikós udvaron, 10 órától

 

A Petzelt József Hagyományőrző Egyesület jóvoltából a Csikós udvaron megelevenedő Huszártáborban megismerhetik az érdeklődők a XVIII-XIX. századi magyar katonai és lovas hagyományokat, a korabeli ruházatot, felszerelést, a tábori életet. 11:30-kor és 15 órakor pedig látványos bemutatóra kerül sor.

 

Kopcsik István történész és a Momentán Társulat az Élő történelem című interaktív előadásukban improvizációs eszközökkel elevenítik fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi alakjait három időpontban, 10.30-kor, 13.30-kor és 16 órakor. De ünnepi fúvószenekari koncertet is hallhatnak az érdeklődők a Zenélő Budapest Huszárzenekara jóvoltából, 14.30-tól és 15.30-tól. A Csikós udvart két irányból tudják megközelíteni látogatók: a Hunyadi udvarról a Stöckl lépcsőn és a Hauszmann-féle rámpán keresztül, illetve a Palota útról liftek segítségével.


Családi programok a Várkert Bazárban, 10 órától

 

A Várkert Bazár rendezvénytermének aulájában március 15-én egész nap ingyenes programokkal várják a családokat. A Huszárakadémián négy nyalka huszár tartja a kiképzéseket, s minden résztvevő gyermek akadémiai leckekönyvet kap, amelyet a tanárok jegyekkel és aláírásokkal látnak el. A próbákat sikeresen teljesítő kis kadétokat pedig ünnepélyes keretek között huszárrá avatjuk. Az Activiteam-Art közreműködésével kézműves foglalkozás keretében csipeszhuszárokat és illatpárnákat készíthetnek az érdeklődők a nap folyamán. Délelőtt 11 órától a Fabula Bábszínház előadásában élvezhetik a látogatók a Vitéz László és az ördögök című tradicionális vásári bábjátékot, amelyben a pirossipkás, furfangos főszereplő palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát halált is. Délután 15 órától a Maszk Bábszínház A furfangos csodadoktorok című darabjában nagyméretű bábokkal, élőszereplőkkel és sok zenével vidám történetben meséli el a kurucok és a labancok kalamajkáit.


Várkert Irodalom – Színésznők forradalma, 19 óra

 

A Várkert Irodalom programsorozat részeként március 15-én a Várkert Bazár rendezvénytermében 19 órától látható a Színésznők forradalma című előadás, amelynek segítségével visszarepülhetünk a reformkorba és megtudhatjuk, hogy korunk hat híres írónője miként bújt az 1848-49-es forradalom legnevesebb nőalakjainak bőrébe.

irodalom, kiállítás, látogató, örökségvédelem, programajánló, színház
2022-03-10 07:00
látogató, múzeumpedagógia, néprajz, örökségvédelem, programajánló, természet
2022-03-10 11:00