EN facebook

Forradalmi múzeumozás

PROGRAMAJÁNLÓ

2019-03-15 10:00

Március 15-én több múzeum is tárt kapukkal várja a látogatókat. Így érdemes az esős idő ellenére felkerekedni. Egy rövid, s közel sem teljes válogatással szeretnénk most buzdítani olvasóinkat.

 

Kiscelli Múzeum az egyik olyan helyszín, ahol ma forradalmi hangulatba kerülhet mindenki a Landerer nyomdagép közelében. A múzeum állandó kiállítása a fővárosi nyomdászat 19-20. századi történetét mutatja be, olyan egyedülálló darabokkal, mint a budai Szentháromság-szobrot ábrázoló réz-nyomólap vagy az Egyetemi Nyomda betűkészlete. Érdmes tehát felkerekedni, hiszen a kiállítások ingyen megtekinthetők.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeumban is helyet foglal egy sasos sajtó, amin hasonlóan kinyomtatták az ünnep két fontos dokumentumát, a Nemzeti Dalt és a Tizenkét pontot. Emellett megemlékezéssel, kurátori tárlatvezetéssel, Petőfire tekintő kamasz szemmel és gyerekeknek szóló irodalmi-forradalmi városépítéssel, "vakondtárlattal" várnak minden érdeklődőt.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum, egyik emblematikus helyszíneként a forradalmi napnak, szintén rengeteg programlehetőséget kínál. Ma 13 órától várja a látogatókat, akik részt vehetnek forradalmi tárlatvezetésen, és tárgykészítésen, megismerhetik a múzeumkert történetét, találkozhatnak Görgei Artúr emléknyomaival, vagy épp egy jó hangulatú  tánczvigalomba csöppenhetnek. 

 

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot is érdemes most útba ejteni, ahol 1849-hez kapcsolódó kémjátékkal készülnek, amely a múzeum és a Mare Temporis közös programja.

 

Hadtörténeti Múzeum ünnepi forgatagáról már itt is hírt adtunk, várnak minden érdeklődőt múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, hagyományőrzőkkel, népi játékokkal, előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal és filmvetítésekkel.

 

Mindezek mellett pedig sok más múzeum is ingyenesen várja a látogatókat, így például az MNM Semmelweis Orvostörténtei Múzeum, amelynek állandó orvostörténeti kiállításában a XIX. század magyar orvosairól is olvashatunk. A Közlekedési Múzeum tagintézményeit is felkereshetők, azaz az Elektrotechnikai Gyűjtemény​, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény​, a Kohászati Múzeum​ , az Alumíniumipari Múzeum​ és a Magyar Vegyészeti Múzeum​. A szabadságharc ünnepén ingyenesen látogatható Szépművészeti Múzeum, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum. S természetesen érdemes Budapesten kívül is nézelődni, mert sok élményben lehet részünk. Várja a látogatókat például a veszprémi Lackó Dezső Múzeum, vagy a győri Rómer Flóris Múzeum is.