EN facebook

Ferences misszió Kínában – Új kiállítás nyílik a szegedi Fekete házban

KIÁLLÍTÁS

2023-07-27 19:00

Új kiállítási egységgel bővül a Kína-témájú kiállítások sora Szegeden. A Fekete házban a kínai ferences misszióról nyílik tárlat, ahol bemutatják a misszió során gyűjtött tárgyak válogatását: gyönyörű festményeket, porcelánokat, különböző használati és dísztárgyakat. A kiállítást július 28-án, pénteken 17 órakor nyitják meg.

Új kiállítás nyílik a Fekete házban: a „Ferences misszió Kínában” című tárlat a Kína történelmét bemutató szegedi kiállítások harmadik egysége. A tárlat a 20. század első felébe kalauzolja el a látogatókat, amikor is a magyar ferencesek átvettek egy missziós központot a kínai Huan tartományban 1929-ben. A missziós munkát a történelem viharai nehezítették, míg végül Mao Ce-tung hatalomra kerülését követően, 1952-ben az összes magyar ferencest kiutasították Kínából.

A missziót hét ferences kezdte meg, akik egy év alatt megtanulták a nyelvet, majd elkészítettek egy 2000 szavas magyar-kínai szótárat. Emellett kórházat, árvaházat, iskolát és hitoktatóképző intézetet is működtettek. A munkájuk során különböző használati- és dísztárgyakat gyűjtöttek, melyekből kiállításokat szerveztek Magyarországon.

 

 

A Fekete házban nyíló tárlaton ennek a kínai missziónak a tárgyaiból válogatnak – ezt a gyűjteményt jelenleg a szegedi ferencesek őrzik. A tárlaton a látogatók találkozhatnak porcelán tárgyakkal, kínai lábbelikkel, hangszerekkel, abakusszal és további érdekes használati tárgyakkal. A kiállítás legszebb darabjait kétségkívül a keresztény kínai festészet vezéralakjának, Chen Lukácsnak a festményei jelentik.

 

 

kiállítás, látogató, tárgy, téma, történelem
2023-06-12 16:00
bővítés, gyűjtemény, kiállítás, Múzeumok Éjszakája, tárgy
2023-06-16 10:00