EN facebook

Feltűnő tárgyak. A mi kortárs gyűjteményünk

2023-06-16 13:00

A MODEM és Ferenczy Múzeumi Centrum együttműködésében valósulhatott meg a Feltűnő tárgyak. A mi kortárs gyűjteményünk című kiállítás a Ferenczy Múzeum - MűvészetMalom kiállítóterében. A két múzeum gyűjteményéből kiindulva olyan részvételi kiállítások kapnak helyet mindkét intézményben, amelyeket lokális közösségek múzeumpedagógusokkal, kurátorokkal, művészetpedagógusokkal és közvetítőkkel hoztak létre. A projekt célja a kiállításon keresztül lehetőséget teremteni helyi közösségeknek és megfogalmazni, elmondani, mi fontos számukra egy múzeumban és a városukban.

 

A projekt az alábbi kérdések mentén körvonalazódott: Kinek szól egy múzeumi intézmény? Mely közösségek kapnak belépést és mennyire szól nekik egy adott kiállítás? Mennyire lehet egy kiállítótér demokratikus? Milyen múzeumot kívánnak maguknak az adott város lakói? Mi szól az ő városukról és közösségeikről?
 
A közös munka, alkotás a kulturális intézmények szerepén keresztül olyan témákat is érintett, mint a demokrácia, hierarchia, az esélyegyenlőség, de akár a média hatása a művészetre. Módszertani cél volt, hogy kritikai szemszögből helyi közösségi problémákat is felfedjenek a folyamat során, és igyekezzenek megválaszolni az intézmények szerepvállalásának kérdéskörét is a társadalomban.
 

 

A Ferenczy Múzeum Instagram oldala

 

A résztvevőkről

A Ferenczy Múzeumi Centrumban három csoport állította össze és alkotta meg a kiállítását a MűvészetMalom terében. A csoportok kiválasztásánál fontos szempont volt a diverzitás, vagyis, hogy különböző társadalmi és szociális hátterű, korú személyek vegyenek részt a projektben. Ezzel is segítve a múzeumi tér és gyűjtemény befogadóképességének vizsgálatát.
 
 
 

A Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola pályaorientációs osztályának csoportja heti találkozóin arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen legyen egy tárlat, ők mit szeretnének megmutatni önmagukból és a múzeum gyűjteményéből, mely tárgyakat választanák ki egy maguk által rendezett kiállításba, ha ők beleszólhatnának a múzeum életébe.

A közös munka során reflektáltak az általuk kiválasztott kortárs műalkotásokra, saját tárgyaik, verseik segítségével kifejeződhetett kötődésük Szentendréhez.

Az ő munkájukat Váradi Emese művészetpedagógus, Zólya Andrea Csilla segítette.


A Dunakanyari Család-és Gyermekjóléti Intézmény dolgozóival részvételi művészeti módszereken és közös gondolkodáson keresztül igyekeztünk megválaszolni a kérdést, mit is jelent számukra a múzeum. Havi találkozóink során érintettük személyes kapcsolódásukat a kulturális intézményekhez, Szentendre városhoz, de megpróbáltuk azoknak a társadalmi rétegeknek a szemszögéből is vizsgálni a múzeumok átjárhatóságát, akikkel ők a mindennapjaikban foglalkoznak. Csoport műhelyeken keresztül választottunk műveket és alkottunk közösen. Ennek a közös munkának az eredménye látható a MűvészetMalom terében.
Velük Puszt Zsófia művészetközvetítő gondolkodott és dolgozott együtt.


A Ferenczy Múzeumi Centrum pénzügyi osztályának munkatársai a múzeumi kiállításoknak egy egészen más aspektusát ismerik: számlák, utalások, elszámolások, költségvetés…Találkozásaink arról szóltak, hogy betekintsenek a számok mögött rejlő múzeumi világba. Közvetlen kapcsolatba kerültek a műtárgyakkal, maguk is átélték az alkotói folyamatot. A közös gondolkodás, a beszélgetés és a kreatív alkotások eredményeképpen magabiztosan mozognak a kortárs képzőművészet világában. 

A kollégákat György Gabriella és Sütő Tünde múzeumpedagógusok segítették.
 
 
A kiállítás július végéig megtekinthető. Kapcsolódó program a Szentendrei Múzeumok Éjszakája Múzeumra hangolva – beavató tárlatvezetése.