EN facebook

EZMMi - Ligeti 100 - Beavató koncert laptop-együttesre

2023-05-16 18:00

Az EZMMi laptop-együttese rövid magyarázatok, előadások közbeiktatásával az erre az alkalomra írott, a zeneszerző művei és módszerei által inspirált műveken, improvizációkon keresztül tiszteleg Ligeti előtt május 19-én, pénteken 18 órától a Kassák Múzeumban.

 

A beavató koncert (concert-lecture) műfaja nem csak zenehallgatásra szolgál, hanem arra is, hogy magyarázatokkal és érdekes információkkal elmélyítse a zenei élményt és felkeltse az intellektuális kíváncsiságot. Ligeti György zenéje kihívások elé állítja a hallgatóságot, ugyanakkor meglepően "földközeli" élményt is ad. Egyes kompozíciós technikáinak megértéséhez nem kell feltétlenül képzett zenésznek lenni, módszere a mindennapi életből vett példákkal, egyszerű grafikus ábrákkal jól szemléltethető. Ligeti, miután három elektronikus zenei művét megalkotta, végleg lemondott az  elektronikus eszközök használatáról. Rájött ugyanis, hogy az élő zene komplexitását nem tudja visszaadni a rendelkezésére álló korabeli technológiával.   Ezek a  kezdeti  elképzelései azonban tovább élnek akusztikus hangszerekre írott műveiben, elektronikus darabjai és későbbi művei között szoros kapcsolat mutatható ki.

 

A beavató koncerten bemutatnak néhányat, e korai, Ligetihez köthető kompozíciós technikákból, és eljátszanak a gondolattal, vajon ő hogyan használta volna ezeket, ha rendelkezésére áll a mai technológia.

 

Koncepció: Szigetvári Andrea
Magyarázatok, kiselőadások: Baráth Bálint, Szigetvári Andrea


EZMMi laptop-zenekar:

Bánföldi Avenár - theremin, laptop
Baráth Bálint - laptop
Gőz Péter - theremin, laptop
Lovász Ákos - kávédaráló, effektbox, laptop
Máthé Ágnes - MIDI kontroller, laptop
Szigetvári Andrea - golfkontroller, laptop


Belépőjegy: 1500 Ft/fő

A korlátozott férőhely miatt kérjük regisztráljanak!
Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu