EN facebook

Éves programsorozat indul útjára a Pilinszky-centenárium alkalmából

„egy ember lépked hangtalan”

2021-01-22 18:00

Pilinszky János születésének századik évfordulója alkalmából egy egész éven át tartó programsorozat veszi kezdetét a PIM, a PIÜ és Juhász Anna szervezésében. A videósorozat a költőhöz kapcsolódó száz fogalom mentén mutatja be és helyezi új megvilágításba Pilinszky sokrétű költészetét és életútját.

 

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulóját. Az alkalomból a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Ügynökség és Juhász Anna irodalmár Pilinszky 100 fogalom / centenáriumi szószedet címen közösen indít el egy egész évet átfogó programsorozatot, melynek keretében videós tartalmakkal, beszélgetésekkel, közösségi és online együttlétekkel hívják fel a figyelmet a szerző sokrétű életművére. A kezdeményezés célja, hogy új megvilágításba helyezzék, valamint a fiatalabb generációt megszólítva szélesebb körben is megismertessék Pilinszky költészetét.

 

A januártól kéthetente jelentkező alkalmak során meghívott vendégek – neves írók, irodalomtörténészek, színművészek, zenészek és más alkotók – öt-öt, Pilinszky életművében kulcsfontosságú fogalom, szó vagy gondolat mentén mutatják be egy-egy vers, téma, kötet vagy éppen barátság hátterét, illetve annak jelenkori értelmezését. Az év végére így száz olyan fogalom gyűlik majd össze, mely ma, 2021-ben egyfajta sűrített centenáriumi szószedetként Pilinszkyhez köthető.

 

A beszélgetéseket olyan videók is kiegészítik, melyekben a költő életútján meghatározó helyszíneket – úgy mint Velem, Vas megye, Róma, Budapest – és kapcsolódó történeteket, irodalmi műveket mutatnak be egy-egy vendég közreműködésével, ezáltal is személyes közelségbe hozva Pilinszky alakját. Ismertetésre kerülnek továbbá a róla szóló, 2021-es évben megjelenő kötetek, a diákok részére pedig kvízekkel, irodalmi pályázatokkal és rendhagyó irodalomórákkal készülnek.

 

A járványhelyzetet figyelembe véve az év folyamán helyszíni közönség előtt zajló rendezvényeket is terveznek, melyek alakulása a következő hónapok függvénye. Az első beszélgetés online közvetítésére január 28-án, 19 órakor kerül sor, a meghívott Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens lesz.