EN facebook

Esterházy Péter: "műveltség mint múzeum"

2018-05-18 12:00

 Magyar Múzeumok Online a múzeumi világnap alkalmából szépirodalmi sétára indult. Nemes Nagy Ágnes után most Esterházy Péter Hahn-Hahn grófnő pillantása című művében merültünk el.

 

A szöveget Esterházy Péter  más műveihez hasonlóan egy múzeumi digitális gyűjteményben is olvashatjuk a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz kapcsolódó Digitális Irodalmi Akadémián. 

 

"Valami megmagyarázhatatlan és dölyfös emelkedettség van a Közép-Európáról szóló beszédmódban – egy simulékony idegenvezető puha, fisztulázó hangja hallik, kellemes, behízelgő, egy parányit sértett hang, a római kori fragmentumokról, a barokk diadalokról és Grillparzer titkos szeretőjének a (szintén barokk) zsebkendőjének a Wittgensteint előlegező hiányáról, mely mint ilyen, a térség mementója, egyáltalán a kultúrtörténet mint nyugtató tabletta!

 

A műveltség mint múzeum, amúzeum mint andalítás és úgynevezett megoldás – itt még a szenvedés és megalázottság is afféle győzelmi plecsni, egy magas kitüntetés ékkövei. Mintha ez a szenvedés eleve valami fölé emelne minket. Mintha itt a „nehéz évek” alatt összegyűlt volna valami rejtett tartalék, valami tudás, a másként gondolkodás gyümölcse, melyre szüksége van a világnak. Illetve ez talán valamelyest igaz (minden másra szükség van), de hát nem ezen az aufklärista, didaktikus módon, hanem rejtetten, és az egyénbe zárva, és nem a közösségbe, az egyénbe, aki része a közösségnek. De ez a tudás nem valami, nem valami megnevezhető, inkább a hang, a hangfekvés – és hogy én is emelkedett legyek: egy szín Európa kórusának palettáján, cincogás a gregorián farkasüvöltésben."

 

Kép:wiki