Eltévedt űrhajós

Szabó Ottó (Robotto) szobra Bécsben

2018-10-27 16:00

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum hagyományává vált, hogy azok a köztéri művek, amelyek az évente megrendezett Art Capital képzőművészeti fesztiválon láthatóak először, később fontos európai kulturális központokban is bemutatkoznak. Tavaly, 2017 nyarán a Velencei Biennáléhoz kapcsolódó programként Vincze Ottó vízi installációjával, a River-pool-lal találkozhattak a Biennálé látogatói a Guidecca sziget mellett.


Idén ősszel Szabó Ottó (Robotto) szobra Bécs egyik frekventált helyszínére, a Városházától nem messze, a Botanikus Kert és az Universitat Wien között lévő Sigmund Freud parkba látogat el. A több mint három méter magas, térképét zavartan vizsgáló króm „turista” a nevezetes bécsi Fogadalmi templom előtt szélesen elnyúló téren helyezi kontrasztba a múltat és a jövőt.

 Szabó Ottó 2012-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. 2008-tól Budapesten és számos magyar városban nyílt kiállítása, Eltévedt űrhajósa pedig a 2017-es Art Capital – Public Art eseményének volt része Szentendrén. 2012-ben Kogart-díjat nyert, 2015-ben pedig a Semmelweis Art Award díját kapta a Nemmivoltunk csoport tagjaként. Hatalmas méretű szerkezetei, robotszobrai és installációi különféle háttértörténettel egészülnek ki, és ezek a sajátos mitológiák nem csak külsődleges, hanem belső antropomorf minőséget is kölcsönöznek különleges figuráinak.

A művész eltévedt űrhajósát saját élettapasztalata ihlette. A szobor az otthonkeresés szimbóluma is: ahogy diplomája után Londonban maga a művész, az űrhajós is  a helyét keresi, közben azon morfondírozik, vajon hol van az otthon, mi számít annak és egyáltalán … mitől válik otthonná az otthon? Manapság, a tömeges kivándorlás, elvándorlás éveiben – akár egy háború elől menekülve, akár a jobb megélhetést keresve – ez aktuálisabb és mindenki számára személyesebb kérdéssé vált, mint valaha.

 

 

Eltévedt űrhajós

 

2018.10. 28. – 11. 20.

Bécs, Sigmund Freud park

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma, állapot
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00